Na bienalu so predstavili več kot 700 del iz 80 držav.

Lnije in transparence 1, akril na prosojni foliji, 2014. Foto: arhiv umetnice
Lnije in transparence 1, akril na prosojni foliji, 2014. Foto: arhiv umetnice

Umetnica sama pravi, da v likovni umetnosti raziskuje linije, ki imajo nešteto oblik in izrazov, od geometrijskih do gestualnih zapisov in njihovih strukturiranj. Transformacije linij in njihovo zrcaljenje se berejo kot zapisi o življenju. Letos je svoja dela predstavljala v Galeriji Lek pod naslovom Moje linije, trenutno pa so njena dela pod naslovom Identiteta linije na ogled v Galeriji Nove univerze v Ljubljani.

Zanimiva je izbira nosilca, na katerih umetnica raziskuje igro linij. To sta pavspapir, v zadnjem obdobju pa predvsem plastična folija – na to je naslikala tudi nagrajena dela v Bitoli. Kot je ob razstavi v Galeriji Lek zapisal kustos Iztok Premrov, njeni sistemi razgibanih linij in preplet najrazličnejših struktur ter likovnih zapisov zaživijo v svoji polnosti, hkrati pa pride na dan homogenost vseh teh naslikanih detajlov in valovita podoba nosilca, ki zaplava po prostoru.

Linije in transparence VI -330x54cm akril na foliji. Foto: arhiv umetnice
Linije in transparence VI -330x54cm akril na foliji. Foto: arhiv umetnice

Akademska slikarka Milena Gregorčič se je rodila leta 1952 v Ljubljani. Obiskovala je ljubljansko Srednjo šolo za oblikovanje in maturirala na Oddelku za grafiko. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na Oddelku za slikarstvo, kjer je leta 1976 diplomirala. Podiplomski študij je nadaljevala na isti akademiji, na Specialki za grafiko pri prof. Marjanu Pogačniku in Zvestu Apolloniu, in magistrirala leta 1978. Med študijem slikarstva je svoje znanje o oblikovanju izpopolnjevala z delom pri prof. Janezu Suhadolcu v Studiu MSSV (Mächtig/Suhadolc/Skalar/Vipotnik). Svoja dela je predstavila na 80 samostojnih in več kot 500 skupinskih razstavah doma in v tujini.