Portret ženske je nastal v za Picassa zasebno precej nemirnem obdobju, ko je bila v zraku tudi neizbežnost vojne. Foto: Michel Sima/Bridgeman Images
Portret ženske je nastal v za Picassa zasebno precej nemirnem obdobju, ko je bila v zraku tudi neizbežnost vojne. Foto: Michel Sima/Bridgeman Images

Gre za sliko Ženska z baretko, ki je nastala leta 1937. To leto sicer velja za eno od Picassovih plodnejših, saj je tedaj naslikal tudi Guernico in Jokajočo žensko.

Slika Ženska z baretko je nastala leta 1937. Foto: Bonhams
Slika Ženska z baretko je nastala leta 1937. Foto: Bonhams

Svetel portret muze
Na sliki Ženska z baretko je Picasso marca 1937 upodobil svojo veliko muzo Marie-Therese Walter. Slika ni bila razstavljena vse od leta 1984, ko so jo kupili lastniki neke newyorške galerije.

Pri Bonhamsu so njeno vrednost ocenili na med 10 in 15 milijonov ameriških dolarjev (od okrog 8 do okrog 12 milijonov evrov), povzema portal Art Daily.

Molly Ott Ambler iz avkcijske hiše Bonhams je povedala, da svetel, vesel portret Marie-Therese Walter vzbuja občutek stabilnosti in miru, kljub temu da je nastal v za Picassa zasebno precej nemirnem obdobju, hkrati pa je bila v zraku tudi neizbežnost vojne.

"Družinsko življenje z Marie-Therese Walter in njuno hčerjo Mayo je zanj predstavljalo zavetje miru in čutnosti, kar je čudovito upodobil v tem delu," je dodala.

Tri ženske
Picasso je bil v začetku leta 1937 še vedno poročen z Olgo, ki se od njega ni želela ločiti, hkrati pa je bil čustveno razdvojen med dve drugi ženski.

Svojo dolgoletno ljubico in muzo Marie-Therese Walter in Doro Maar, ki jo je spoznal leta 1936. Prav tako je bil slikar zelo obremenjen s špansko državljansko vojno, še piše Art Daily.

Pablo Picasso (1881–1973)

Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki in vsako leto pripravljal razstave. Umrl je v Mouginsu.