Bowie se je rodil kot David Robert Jones v Brixtonu. Znan je bil kot pravi kameleon rocka: tako glasbeno kot modno je vedno poskrbel za veliko presenečenje, nikoli ni razočaral. Foto: Reuters
Bowie se je rodil kot David Robert Jones v Brixtonu. Znan je bil kot pravi kameleon rocka: tako glasbeno kot modno je vedno poskrbel za veliko presenečenje, nikoli ni razočaral. Foto: Reuters

Organizatorji naj bi umetniško delo prodali za najmanj 12.000 kanadskih dolarjev, saj so strokovnjaki ocenili, da presenetljiv podpis na zadnji strani slike dokazuje, da ga je res naredil sam Ziggy Stardust. Dražba se bo končala 24. junija, poroča BBC.

Po navedbah dražbene hiše Cowley Abbott je sliko anonimna ženska odkrila v donacijskem centru pred občinsko deponijo Machar, približno 300 kilometrov severno od Toronta. Na platnu velikosti 25 x 20 centimetrov je oznaka z imenom, letnico 1997 in označbo "akril in računalniški kolaž na platnu".

"Slika sama jim je padla v oči," je za CNN povedal predsednik dražbene hiše Rob Cowley. "Mislili so, da gre za zanimivo sliko, preden so jo obrnili in zagledali nalepke na zadnji strani."

Na sliki, ki gre na dražbo, je lik v stranskem profilu, je Cowley dejal za kanadsko Broadcast Corporation in delo opisal kot polabstrakten portret. Obraz nima prepoznavnih lastnosti, je dejal. "Z lasmi, ki se nekako spuščajo po dolgih, dolgih laseh" v slogu šestdesetih in sedemdesetih let, ki se vrača v modo. "Figura je oblečena v modrozeleno barvo, na laseh pa so kančki turkizne, pa tudi nekaj temno rdeče."

Izvor slike z naslovom "DHead XLVI" je nadalje potrdil Andy Peters, ki je zbiralec avtogramov Bowieja že od leta 1978. Po umetnikovi smrti leta 2016 je začel ponujati svoje znanje.

Serija 47 platnenih slik, ki jih je Bowie naslovil Dead Heads
Delo je bilo narejeno kot del serije 47 platnenih slik, ki jih je Bowie naslovil Dead Heads. Vsako delo je označeno kot "DHead", čemur sledijo rimske številke. Pri dražbeni hiši trdijo, da to, kdo je na sliki, morda nikoli ne bo znano. Je pa znano, da so sicer med ljudmi, ki so sodelovali v seriji, člani benda, prijatelji in znanci. V seriji je tudi nekaj Bowiejevih avtoportretov.

Prodal je 140 milijonov izvodov albumov
Britanski pevec David Bowie se je s svojim edinstvenim glasbenim slogom v več kot 50-letni karieri utrdil kot ena največjih glasbenih ikon. Za svoje delo, tako glasbeno kot igralsko, je prejel številne nagrade, med njimi sta tudi dva grammya in trije briti. V svoji karieri je prodal 140 milijonov izvodov albumov.