Banksy se je s svojim zapisom Subject to availability for a limited period only polastil krajine nemško ameriškega umetnika iz 19. stoletja Alberta Bierstadta, na kateri je naslikan delujoči ognjenik Mount Rainier v Seattlu. K vrhu gore je Banksy dorisal zvezdico, na dno platna pa pripisal pojasnilo: Razpoložljivo le za omejen čas.

Banksy je delo Subject to Availability razstavil že leta 2009 v galeriji v Bristolu, svojem rodnem kraju. V neverjetni akciji je v stalno zbirko muzeja skrivoma
Banksy je delo Subject to Availability razstavil že leta 2009 v galeriji v Bristolu, svojem rodnem kraju. V neverjetni akciji je v stalno zbirko muzeja skrivoma "vtihotapil" več kot 100 svojih del.

Londonska razstava Off the Wall: Basquiat to Banksy, ki je na ogled v prostorih dražbene hiše Christie's na King Street, prikazuje razmah ulične umetnosti in grafitov v New Yorku, Veliki Britaniji in drugje. Razstava vsebuje tudi zgoraj omenjeno delo Subject to Availability, ki je del Banksyjeve serije vandaliziranih oljnih slik in bo ponujena na junijski dražbi.

Kdaj so se grafiti preselili v galerije?
Razstava se dotakne vprašanj nezakonitega, prepovedanega in političnega ter pozdravlja 50-letno soočanje ulice in studiev. V zgodnjih 80. letih preteklega stoletja so meje med likovno in urbano umetnostjo namreč začele izginjati.

Tako je že leta 1981 Jean-Michel Basquiat (1960–1988) postal eden izmed prvih grafitarjev, ki je prevzel svet galerij. Na razstavi je njegovo delo Untitled (1981), ki ga poleg akrilnih in oljnih barv ter kolaža sestavljajo tudi predmeti iz ulice, denimo lesena podpora in plakat za predstavo bodybuildinga iz leta 1980. Na sliki je prikazanih več kraljevih kron, ki so umetnikov razpoznavni znak. Na razstavi je tudi njegovo delo The Elephant (1986).

Basquiatovo delo The Elephant iz leta 1986. Foto: EPA
Basquiatovo delo The Elephant iz leta 1986. Foto: EPA
Love is in the Air (Ljubezen je v zraku) je eno najbolj znanih Banksyjevih del. Upodobil je Palestinca, ki z gesto metanja bombe meče šopek rož. Foto: EPA
Love is in the Air (Ljubezen je v zraku) je eno najbolj znanih Banksyjevih del. Upodobil je Palestinca, ki z gesto metanja bombe meče šopek rož. Foto: EPA

Poleg Basquiata so svoja imena na ameriških podzemnih železnicah in reklamnih panojih uveljavljali tudi Keith Haring, A-One in Kenny Scharf. Po 80. letih preteklega stoletja pa so ulični umetniki začeli delovati povsod po svetu.

Zakaj ima Banksy rad podgane?
Med njimi je anonimni britanski umetnik Banksy, ki grafitiranje uporablja kot sredstvo za družbenopolitično kritiko. Njegove stvaritve je mogoča najti v Londonu, New Yorku, Benetkah, Gazi, Betlehemu in drugje.

Na razstavi bosta tudi dve različici znanih Banksyjevih del: deklice, ki sega proti rdečemu balonu v obliki srca, in podgane, ki je umetnikov razpoznavni znak, saj je angleška beseda rat (podgana) anagram besede art (umetnost).

Po različnih ulicah sveta grafitirata tudi brazilska dvojčka Os Gemeos (1974), Američan Brian Donnelly (1974), znan kot Kaws, pa je prepoznaven po svojih likih, ki jih tvorijo lobanje in kosti. Njegovi liki so navdihnili igrače, pohištvo in oblačila. Tudi dela teh umetnikov so do 7. maja na ogled na razstavi.