V muzeju Albertina so preklicali za četrtek napovedano odprtje razstavišča, saj je tudi avstrijska vlada zaradi koronavirusa prepovedala prireditve v zaprtih prostorih z več kot 100 udeleženci. V zadnjih dneh sicer v muzeju Albertina opažajo upad števila obiskovalcev.

Še v ponedeljek so načrtovali odprtje Albertine Modern z ožjim krogom povabljencev – tistih, ki so posodili dela za razstavo ob odprtju Začetek. Umetnost na Dunaju med 1945 in 1980, ter umetnikov, katerih dela bodo na ogled.

Avstrijska vlada je v torek sprejela vrsto ukrepov za zajezitev okužb, ki bodo v prihodnjih tednih zelo vplivali na javno življenje v Avstriji. Vse do 3. aprila so tako med drugim prepovedane večje prireditve, vključno z demonstracijami. Ukrep velja za vse prireditve na prostem z več kot 500 udeleženci ter prireditve v zaprtih prostorih z več kot sto ljudmi.

Albertina Modern je prostore našla v Hiši umetnikov na trgu Karlsplatz, oprla pa se je na obsežno umetniško zbirko Essl. Foto: albertina.at
Albertina Modern je prostore našla v Hiši umetnikov na trgu Karlsplatz, oprla pa se je na obsežno umetniško zbirko Essl. Foto: albertina.at

Upajo na odprtje v aprilu
Ker so v muzeju pričakovali velik naval ob odprtju, je generalni direktor Albertine Klaus Albrecht Schröder v imenu preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom obiskovalcem sporočil, da v danih okoliščinah ne morejo zagotoviti potrebne razdalje med njimi in da jih ne želijo izpostavljati možnosti okužbe.

V muzeju upajo, da bodo lahko novo razstavišče za javnost odprli aprila in da bodo tedaj sledile tudi za zdaj odpovedane otvoritvene slovesnosti. Ko se muzej enkrat odpre, bo Albertina Modern za obiskovalce odprta vsak dan od 10. do 18. ure.

Od ključnih avstrijskih imen pa do Warhola in Cindy Sherman
Albertina Modern ima prostore v Hiši umetnikov na Karlsplatzu. Zgodovina te stavbe sega še v čas Habsburžanov: leta 1865 jo je dal postaviti cesar Franc Jožef in jo podaril mestnim umetnikom. Od takrat so v zgradbi našli dom številni umetniški projekti in združenja, medtem ko je zadnjih 20 let bolj kot ne samevala.

Gottfried Helnwein, Nasmejani zdravnik, 1973. Foto: albertina.at
Gottfried Helnwein, Nasmejani zdravnik, 1973. Foto: albertina.at

V zbirki novega muzeja je z več kot 60.000 deli zastopanih 5000 umetnikov in umetnic. Poudarek je na avstrijski umetnosti, ki jo predstavljajo dela Arnulfa Rainerja, Marie Lassnig, Franza Westa, Erwina Wurma in Valie Export.

Med tujimi avtorji so Nemci, kot so Georg Baselitz, Anselm Kiefer, Markus Lüpertz, Jörg Immendorff in Günther Förg, pa tudi sodobni ameriški umetniki, kot so Andy Warhol, Alex Katz, Eric Fischl, Robert Longo, Cindy Sherman, Sherrie Levine, Ross Bleckner in Michael Heizer.

Razstava ob odprtju se bo osredotočila na obdobje pred letom 1980, ki je bilo ključno za mednarodno sodobno umetnost, in predstavila najpomembnejše avstrijske umetniške smernice na prelomu v postmodernizem.

Razstav ne zapirajo, a ljudi je vseeno manj
V muzeju Albertina v zadnjih dneh opažajo velik upad števila obiskovalcev. Iz Španije, Francije, Italije in azijskih držav ter ZDA obiskovalcev skorajda ni več. Na dan pride približno 1500–1700 manj ljudi, a to še vedno pomeni, da se v muzej zgrne 2100–2300 obiskovalcev dnevno.

Birgit Jürgenssen: Brez naslova (Moški na klopci), 1975. Foto: albertina.at
Birgit Jürgenssen: Brez naslova (Moški na klopci), 1975. Foto: albertina.at