Dela so dražili v restavraciji Picasso v hotelu Bellagio. Foto: Reuters
Dela so dražili v restavraciji Picasso v hotelu Bellagio. Foto: Reuters

Dražbena hiša Sotheby's je ponudila devet slik in dve keramični deli tega slavnega španskega umetnika, predstavnika kubizma, poroča britanski BBC. Zbirko v Las Vegasu je pred več kot 20 leti začel oblikovati ameriški igralniški mogotec Steve Wynn, ki je nekdanji lastnik hotela Bellagio.

Najvišjo vrednost je dosegla slika ženske z rdeče-oranžno baretko
Dela so dražili v restavraciji Picasso v hotelu Bellagio. V podjetju so predvideli, da jim bo dražba pomagala izboljšati raznolikost zbirke likovne umetnosti. Zbirka obsega več kot 50 let umetniškega ustvarjanja in je bila do dražbe bila v lasti MGM Resorts.

Najvišjo vrednost, kar je 40,5 milijona dolarjev, je dosegla slika ženske z rdeče-oranžno baretko iz leta 1938. Na njej je Picasso upodobil ljubico in muzo Marie-Therese Walter. Ocenili so jo na vrednost od 20 do 30 milijonov dolarjev.

Še eno Picassovo znano sliko, portret z naslovom Homme et Enfant (Človek in otrok), pa so prodali za 24,4 milijona dolarjev. "Delo iz leta 1959, visoko skoraj dva metra, je izjemno impresiven primer Picassovih dosežkov v tem pomembnem obdobju njegovega ustvarjanja," so pojasnili v dražbeni hiši Sotheby's.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V prodajo je bila vključena tudi slika Nature Morte au Panier de Fruits et aux Fleurs (Tihožitje s košaro sadja in rožami), ki jo je Picasso naslikal med nacistično zasedbo Pariza leta 1942. Prodali so jo za 16,6 milijona dolarjev.

Dražbo so pripravili tudi zato, da bi v zbirko dodali več del žensk in umetnikov manjšin iz držav v razvoju. Imena kupcev po pisanju BBC-ja niso razkrili.

Alžirke še vedno z najvišjo vrednostjo
Maja letos so pri dražbeni hiši Christie's za 103,4 milijona dolarjev (85,1 milijona evrov) prodali sliko Ženska, ki sedi ob oknu (Marie-Therese), s čimer je postala že peta stvaritev Picassa, ki je presegla simbolni prag 100 milijonov dolarjev. Najvišjo vrednost – 179,4 milijona dolarjev – so leta 2015 dosegle njegove Alžirke (Les Femmes d'Alger).

Pablo Picasso (1881–1973)

Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki in vsako leto pripravljal razstave. Umrl je v Mouginsu.