Vasilij Kandinski, Murnau s cerkvijo II, 1910.  Foto: EPA
Vasilij Kandinski, Murnau s cerkvijo II, 1910. Foto: EPA

Pogled na Murnau s cerkvijo II (Murnau Mit Kirche II) je doslej najdražje na dražbi prodana slika avantgardnega umetnika Vasilija Kandinskega. Pri dražbeni hiši Sotheby's v Londonu so jo lani prodali za 45 milijonov dolarjev. Kandinski je delo naslikal leta 1910, pogled na nemško vas Murnau, ki se kot barvita vizija s svojimi cerkvenimi stolpi staplja s hribovito okolico bavarskih Alp, pa je že napoved umetnikovega prehoda k njegovim prelomnim abstrakcijam.

Na sejmu so na prodaj številna dela znanih umetnikov, kot so bili Manet, Rubens in Rodin. Foto: EPA
Na sejmu so na prodaj številna dela znanih umetnikov, kot so bili Manet, Rubens in Rodin. Foto: EPA

Zbiratelja v središču berlinskih kulturnih krogov
Slika ni le zanimiva kot poglavje v slikarjevem opusu, ampak pripoveduje tudi zgodbo o njenih lastnikih. Nekoč je namreč krasila jedilnico judovskega para Johanne Margarethe Stern in Siegberta Sterna. To sta bila premožna ustanovitelja tekstilnega podjetja, ki sta bila v divjih 20. letih v središču živahnega berlinskega kulturnega življenja. V njunem krogu so bili med drugim Thomas Mann, Franz Kafka in Albert Einstein. Zbirala sta tudi umetnine – njuna zbirka je štela kakšnih 100 slik in risb. Siegbert je leta 1935 umrl naravne smrti, Johanna Margaretha pa je pozneje pred nacisti pobegnila na Nizozemsko, a so jo ujeli in jo odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer je umrla maja leta 1944.

Slika Kandinskega je bila identificirana pred desetletjem, in sicer v muzeju v nizozemskem mestu Eindhoven, kjer je bila od leta 1951. Leta 2022 so jo vrnili dedičem, ki so si razdelili dobiček od prodaje. Lani jo je na londonski dražbi kupil trgovec z umetninami Robert Landau – zanjo je odštel 45 milijonov dolarjev, s čimer je postala doslej najdražje prodana slika Kandinskega.

Landau prodajne cene ne razkriva, pravi pa, da je bila slika nedavno ocenjena na sto milijonov evrov. "O ceni pa nimam kaj reči. Znano je, koliko smo zanj plačali, in prodali jo bomo le nekomu, ki nam je všeč in ki jo bo hranil na lepem mestu."

Vincent van Gogh, Glava stare kmetice, verjetno 1884. Foto: EPA
Vincent van Gogh, Glava stare kmetice, verjetno 1884. Foto: EPA

Leto dni pred Jedci krompirja nastane Glava stare kmetice
Pri eni največjih in najbolj znanih ameriških galerij M. S. Rau (sedež ima v New Orleansu) prodajajo zgodnje van Goghovo delo. Nizozemski umetnik ga je verjetno naslikal leta 1884, še v času, ko je živel s starši v mestu Nuenen na jugu Nizozemske. Gre za sliko z naslovom Glava stare kmetice in je torej nastala leto dni pred van Goghovimi slavnimi Jedci krompirja. "Van Gogh je tako neverjetno brezčasen umetnik," je dejala Rebecca Rau iz galerije. "Zanimanje kupcev bo zagotovo veliko".

Po besedah predsednika podjetja M. S. Rau Billa Raua je izklicna cena za sliko, ki bo na prodaj v četrtek, 4,5 milijona evrov. "Vedeli smo, da bo zvezda sejma, nismo si pa mislili, kako bodo ljudje navdušeni, ko jo bodo videli."