Projekt Transnacionala Mojce Zlokarnik na ploščadi Ajdovščina. Foto: DLUL
Projekt Transnacionala Mojce Zlokarnik na ploščadi Ajdovščina. Foto: DLUL

Akademska slikarka in grafičarka je tokrat za izhodišče vzela svoje slike, v katerih raziskuje univerzalni jezik barve. Serija Galerija na ulici ljubljanskih likovnih umetnikov umetniška dela predstavlja v javnem prostoru. V času, ko so ukrepi zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 skoraj povsem onemogočili delovanje galerij, projekt pomeni priložnost, da razstavo pripeljejo do ljudi.

Galerija na ploščadi Ajdovščina v Ljubljani je v tem primeru obrnjena kocka, saj ne gre več za beli galerijski prostor, v katerem so dela, temveč gre za kocko, ki jo obhodimo in na njenih stranicah opazujemo likovno delo. Razstavišče na prostem, s svojimi vnaprej določenimi dimenzijami štirih ploskev, od ustvarjalca zahteva temeljit razmislek in prilagoditev, so zapisali v DLUL-u.

Mojca Zlokarnik deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture, univerzitetna predavateljica in urednica. Razstavljala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in po svetu. Njena dela so vključena v javne in zasebne zbirke doma in v tujini. Prejela je več priznanj, med njimi nagrado majskega salona in častno priznanje na 5. svetovnem trienalu grafike majhnega formata v Chamalieresu v Franciji.

Projekt bo na ogled do 28. februarja.

Foto: DLUL
Foto: DLUL