Marina Caneve, Lutra Institute for Conservation of Natural Heritage, Križevci (Slovenia), Na tla med živali, 2023. Foto: Marina Caneve/UGM
Marina Caneve, Lutra Institute for Conservation of Natural Heritage, Križevci (Slovenia), Na tla med živali, 2023. Foto: Marina Caneve/UGM

Multimedijski projekt Na tla med živali raziskuje meje, migracije, svobodo gibanja, pravice živali, ohranjanje ekosistema in s tem povezane možnosti ponovnega razmisleka o človekovem antropocentrizmu. S pomočjo fotografije, videoinstalacij in interdisciplinarnega raziskovalnega dela povezuje infrastrukturo za divje živali, pokrajine zaščitenih območij in posnetke, ki jih ustvarijo videonadzorni sistemi, to pa preplete z referencami na paradigme zahodne kulture o človekovi vlogi v svetu narave.

Izhodišče projekta je študija o mreži ekoloških koridorjev, ki jih podpira Evropska unija v sklopu projekta Natura 2000 in je namenjen ohranjanju favne, flore in biotske raznovrstnosti. V omrežje Natura 2000 so vključeni najdragocenejši in najbolj ogroženi habitati in vrste na območju vseh držav članic Evropske unije. Gre za nadnacionalni komunikacijski sistem, ki presega politike posameznih držav članic na področju meja in postavlja ekološki premislek na prvo mesto.

Razstavo odpirajo danes ob 19.00 in bo na ogled do 26. maja kot del spremljevalnega programa Trienala umetnost in okolje EKO 9, ta v starem sanatoriju na Tyrševi ulici v Mariboru potekal med 17. majem in 28. julijem.

Marina Caneve je v prvi vrsti fotografinja, njen pristop pa temelji na raziskovalnem delu in multidisciplinarnosti, ki združuje več vidikov, od vernakularno-naivnega do tehnološko-znanstvenega.

Njena dela hranijo v številnih zbirkah italijanskih institucij, pa tudi v zasebnih zbirkah. Med drugim se je predstavila na razstavi MAXXI v Rimu, na La Triennalu in Palazzu Reale v Milanu, pa tudi na razstavah v Salzburgu in Parizu. Sodelovala je tudi v različnih umetniško-raziskovalnih projektih in prejela številne nagrade.

Marina Caneve, Prehod za divje živali, Vidauban (France), Na tla med živali, 2023. Foto: Marina Caneve/UGM
Marina Caneve, Prehod za divje živali, Vidauban (France), Na tla med živali, 2023. Foto: Marina Caneve/UGM

Je tudi soustanoviteljica interdisciplinarne platforme, ki se osredotoča na raziskovanje katastrof, zlasti na tragedijo na jezu Vajont, svojo umetniško prakso pa združuje s poučevanjem na magistrskem študiju fotografije in izvajanjem različnih delavnic.

Projekt, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor, podpira Generalni direktorat za sodobno ustvarjalnost italijanskega ministrstva za kulturo v sklopu programa Italian Council, katerega cilj je promocija italijanske sodobne umetnosti v mednarodnem kontekstu.