Paul Cezanne: Košara jabolk, 1893. Foto: The Art Institute of Chicago
Paul Cezanne: Košara jabolk, 1893. Foto: The Art Institute of Chicago

Kot vrhunec sezone v galerijah Tate izpostavljajo obsežno razstavo, posvečeno nadrealizmu, retrospektivo Cornelie Parker in veliko razstavo Cezannovih del. V letu 2022 obljubljajo "sveže poglede na ključne osebe, gibanja in teme umetnostne zgodovine".

Ithell Colquhoun, Scylla 1938. Umetnico Ithell Colquhoun so koelgi izgnali iz britanske skupine nadrealistov, ker ni želela pretrgati vezi z okultističnim gibanjem. Foto: Spire Healthcare
Ithell Colquhoun, Scylla 1938. Umetnico Ithell Colquhoun so koelgi izgnali iz britanske skupine nadrealistov, ker ni želela pretrgati vezi z okultističnim gibanjem. Foto: Spire Healthcare

V Tate Modern bodo februarja odprli razstavo Nadrealizem onkraj meja (Surrealism Beyond Borders). Nadrealizem se je začel v Evropi, nato pa se je med drugim razširil celo v Tokio in Ciudad de Mexico pa vse do gibanja Art et Liberte v Egiptu in del Aimeja Cesaireja na otoku Martinik.

Za jeseni v Tate Modern napovedujejo veliko razstavo Cezannovih del. Nekatere izmed slik, ki bodo vključene vanjo, bodo v Veliki Britaniji razstavljene prvič. Postavitev bo raziskovala prizadevanja, inovacije in protislovja, ki so definirala Cezannovo življenje in delo.

Novembra pa bodo v Tate Modern na ogled še dela kiparke Magdalene Abakanowicz, ki ustvarja s tekstilom, povzema britanski časopis The Guardian.

Tate Britain bo gostila dve veliki retrospektivi. Aprila bodo razstavi Sickertove slike iz poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja, na katerih je ujel življenje podzemlja glasbenih dvoran in temnih notranjščin viktorijanskega sveta, maja pa bodo v galeriji odprli pregledno razstavo Cornelie Parker, ki bo vključevala instalacije, kipe, filme, fotografije, risbe in vezenine.

Marca se bo z novim delom v galerijo po petih letih vrnil kipar Hew Locke, novembra pa se po prezgodnjem zaprtju zaradi epidemioloških razmer vrača razstava slikarke Lynette Yiadom-Boakye. V Tate Britain bodo predstavili še delo dokumentarnega fotografa Billa Brandta, kiparja Anthonyja Cara in pregled del šole slikarjev v Norwichu.

V Tate St. Ives v Cornwallu bodo februarja gostili razstavo vietnamske umetnice Thao Nguyen Phan in tudi dela Barbare Hepworth, ki so že bila na ogled letos v muzeju Hepworth Wakefield.

Tate Liverpool bo spet gostila Turnerjevo nagrado, ki so jo v galeriji kot prvič zunaj Londona podelili leta 2007. Za maj pa napovedujejo skupinsko razstavo Radikalne pokrajine (Radical Landscapes), ki bo raziskovala britansko podeželje kot kraj misticizma, eksperimentiranja in upora umetnikov, še navaja The Guardian.