Sodobni človek pod vtisom svobodnega obstoja in ideje meritokracije dobi občutek krivde nad lastno nezmožnostjo preživetja v sistemu, ki naj bi pridne nagrajeval s premoženjem, so zapisali ustvarjalci razstave.

Postavitev sestavlja lesena konstrukcija, ki predstavlja sobo za dve naključni osebi. Foto: Cirkulacija 2
Postavitev sestavlja lesena konstrukcija, ki predstavlja sobo za dve naključni osebi. Foto: Cirkulacija 2

S projektom se skupina osredinja na konkretne vzroke bivanjskih tesnob mlajših generacij in delavskega razreda ter na neizogibne eksistencialne posledice in kontradikcije.

Pravica do spodobnega bivanja?
"Do paradoksa pride že v ustavah nekaterih držav Evropske unije glede pravice do spodobnega bivanja in nezmožnosti njene definicije, kaj šele pri njenem uresničevanju. Vedno bolj gentrificirana mesta rinejo na obrobje svoje prebivalstvo in aktivnosti ter se spreminjajo v sterilni prostor, prilagojen turizmu in nepremičninskim zbirateljem,"
so zapisali ob postavitvi.

Vedno bolj gentrificirana mesta rinejo na obrobje svoje prebivalstvo in aktivnosti ter se spreminjajo v sterilni prostor, prilagojen turizmu in nepremičninskim zbirateljem.

-

Postavitev sestavlja lesena konstrukcija, ki predstavlja sobo za dve naključni osebi. Utesnjujoča ni le psihološka nezmožnost zavzemanja prostora in njegovega karakteriziranja, temveč tudi fizična konstrukcija, ki se iz trenutka v trenutek manjša. Pritlično okno omogoči voajeristično izkušnjo mimoidočih, ki so pozvani k empatiziranju s položajem, s katerim se spoprijema vedno več ljudi, še piše v sporočilu za javnost.

Raziskava nepremičninske problematike
Kvadratni meter je skupina umetnic in aktivistk, ki skozi umetniški izraz raziskuje nepremičninsko problematiko. Skupina uporablja različne umetniške prakse in se izraža skozi različne medije.

Razstava v Cirkulaciji 2 bo na ogled do 8. marca.

Razstava Najemnina + stroški v prostorih Cirkulacija