Izbor nastalih del v tokratni koloniji bo za pokušino prvič postavljen na ogled že prihodnjo nedeljo.

Foto: Slikarska kolonija Izlake-Zagorje
Foto: Slikarska kolonija Izlake-Zagorje

Likovna kolonija Izlake-Zagorje slovi kot najstarejša slovenska slikarska kolonija, ki neprekinjeno deluje od leta 1964, pobudo zanjo je dal zagorski slikar Tone Leskovšek. Pred udeleženci je tradicionalno desetdnevno delovno druženje, običajno so na kolonijo povabljeni tuji in domači likovni ustvarjalci, letos so na tem področju zaradi epidemije naredili nekakšen kompromis.

"Glede tuje kvote smo izbrali slikarje, ki živijo v Sloveniji, a prihajajo od drugod, tako da je tudi po tej strani mednarodna pestrost zagotovljena," je za Radio Slovenija dejal umetniški vodja kolonije Milan Razboršek.

Se pa je v več kot pol stoletja delovanja kolonije tudi marsikaj spremenilo. "Terenskega dela ni toliko. Vsak pride z neko idejo v glavi, tako da bolj ali manj delajo kar v ateljeju. Od posameznika je odvisno, kak način ubere, največ je še vedno akrila, glede tematike in tudi same uporabe materialov nimamo pogojev, po tem tudi slovi naša kolonija," je pojasnil Razboršek.

Del nastalih del pa bo tudi tokrat obogatil že precej obsežno kolonijsko likovno zbirko. "Zbirka se približuje številki 1000 enot. Del te zbirke je po različnih ustanovah po Zasavju, večina pa v depoju. Naša velika želja je, da bi dobili prostor v Zagorju, kjer bi bila stalna zbirka, zbirka državnega pomena."

Kot je zapisano na spletni strani kolonije, ki bo trajala do 19. julija, so udeleženci letošnje kolonije nagrajenec Prešernovega sklada Milan Erič, Dragica Davitkova Erič, Anja Jerčič, Bagrat Arazyan, Matej Čepin, Tina Konec, Azad Karim, Silva Karim, Kaja Urh, Barbara Demšar, Sead Emrič in Živko Marušič.