Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Do pred kratkim dela desetletja niso premaknili zaradi njegovega krhkega stanja. Nova zasteklitev razkriva bogastvo Burne-Jonesovih barv, je za BBC povedala Victoria Osborne, tamkajšnja kustosinja za likovno umetnost. Približno 50.000 funtov so zbrali s pozivom, da bi ga znova zasteklili in osvežili. Na ogled naj bi bil, ko bo muzej v celoti znova odprt leta 2024.

Birminghamski muzej in umetnostna galerija hranita eno najpomembnejših svetovnih zbirk predrafaelitske umetnosti, vključno s tisoči deli umetnikov, kot so Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais, William Holman Hunt, Ford Maddox Brown in na ducate Burne-Jonesa.

Betlehemske zvezde, ki meri približno 2,4 metra krat 3,6 metra, ni bilo mogoče obnoviti ali dati na ogled, saj je obstajala nevarnost, da bi se krhka viktorijanska zasteklitev razbila in povzročila škodo.

Strokovnjaki niso mogli do hrbtne strani slike
Nekatere skrivnosti slike bodo tudi vnaprej ostale neznanka, so sporočili iz muzeja, saj njene zadnje strani ni bilo mogoče pregledati. Ob pregledu so ugotovili, da je slika v tesno prilegajočem se notranjem okvirju, kar pomeni, da strokovnjaki niso mogli pregledati hrbtne strani slike, saj bi v tem primeru morali razstaviti okvir, s čimer bi lahko poškodovali sliko.

So pa strokovnjaki lahko naposled videli druge podrobnosti slike, vključno z Burne-Jonesovim podpisom v spodnjem desnem kotu, kar se je zgodilo prvič po 130 letih, poroča BBC.

Victoria Osborne, kustosinja za likovno umetnost v muzeju, se je zahvalila donatorjem in zbiralcem sredstev, ki so podprli poziv. "Nova zasteklitev bo zaščitila Betlehemsko zvezdo za prihodnost in bo obiskovalcem olajšala ogled ter uživanje v sliki v vseh njenih bogatih barvah in podrobnostih. Veseli smo, da jo bomo znova razkrili, ko bo muzej v celoti spet odprt," je rekla.

Muzej in umetnostna galerija sta trenutno odprta le delno, saj v stavbi potekajo vzdrževalna dela.