Foto: Arolsen Archives
Foto: Arolsen Archives
Sorodna novica Zaradi očitkov antisemitizma odstopila tudi generalna direktorica Documente 15

V središču Kassla so znameniti arhivi Arolsen, mednarodni center o nacističnem preganjanju s sedežem v nemškem Bad Arolsenu, postavili razstavo podob nacističnega preganjanja, ki so na ogled na tovornjaku iz tistega časa. Postavitev se ukvarja tudi z iskanjem doslej neznanih fotografij nacističnih deportacij in tudi z novim razumevanjem teh podob, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Floriane Azoulay, direktorica arhivov Arolsen, ob odprtju potujoče razstave v Kasslu. Foto: Arolsen Archives
Floriane Azoulay, direktorica arhivov Arolsen, ob odprtju potujoče razstave v Kasslu. Foto: Arolsen Archives

"Odstranitev ni rešila težave"
"Antisemitizem je žal še vedno del vseh delov družbe in ga je mogoče najti v vseh političnih smereh brez izjeme," je ob odprtju potujoče razstave v Kasslu dejala direktorica omenjenih arhivov Floriane Azoulay.

Dodala je, da antisemitske podobe na umetniškem delu Ljudska pravičnost, ki ga je ustvaril indonezijski umetniški kolektiv in so ga odstranili kmalu po začetku Documente 15, ne bi mogle biti prikazane bolj v ospredju kot prav na eni najbolj priznanih umetniških razstav na svetu. "A odstranitev ni rešila težave antisemitizma," je še opozorila direktorica.

Foto: Arolsen Archives
Foto: Arolsen Archives

Odprtje razstave v Kasslu je podprla tudi nemška ministrica za kulturo Claudia Roth, ki je ob tej priložnosti poudarila, da si ne gre zatiskati oči pred antisemitskimi odkloni na Documenti 15: "Tudi in prav zato, ker gre za umetnost". Ob tem je poudarila: "Odgovornost naše države in vseh nas je, da antisemitizem, rasizem in izključevanje nimajo mesta v umetnosti, kulturi in naši celotni družbi."

Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth. Foto: EPA
Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth. Foto: EPA

Vlada želi večji vpliv na Documento
Že pred tem je ministrica pozvala k spremembam strukture te velike razstave sodobne umetnosti, ki se zgodi vsakih pet let. To dejansko pomeni, da želi nemška vlada imeti večji vpliv na Documento. Pozvala je k "jasno določenim in dogovorjenim" odgovornostim. Umik nemške vlade iz nadzornega sveta Documente leta 2018 in ohranitev financiranja iz zveznega proračuna sta bila po besedah ministrice "huda napaka".

Namesto v Saarbrücken je razstava zavila v Kassel
Sprva je bilo načrtovano, da bo potujoča razstava #LastSeen med 21. julijem in 3. avgustom gostovala v nemškem Saarbrücknu, a se je njena pot spremenila prav zaradi dogajanja okoli Documente 15, tako da si jo je zdaj mogoče do 14. septembra ogledati v Kasslu.