Neustrašno dekletce (Fearless Girl) je znana skulptura umetnice Kristen Visbal. Do junija si jo lahko ogledate na trgu Paternoster pred londonsko borzo.

Dijakinje londonske srednje šole za dekleta na prireditvi ob predstavitvi kipa. Foto: Reuters
Dijakinje londonske srednje šole za dekleta na prireditvi ob predstavitvi kipa. Foto: Reuters

V resnici gre za kopijo kipa, ki je slaven, odkar se je bronasta deklica leta 2017 iz oči v oči soočila s kipom bika na Wall Streetu.

Londonska podjetja sporočajo, da Neustrašno dekletce predstavlja "napredek, ki ga je treba še narediti". Podjetje State Street Global Advisors, ki je kampanjo financiralo, opozarja na raziskave, ki kažejo, da podjetja, ki imajo v vodstvenih kadrih dobro zastopana oba spola, v povprečju delajo bolje kot podjetja, ki jih vodijo samo moški.

Sorodna novica Najprej dekletce proti biku, zdaj bik proti (dvoličnemu?) dekletcu

"Z veseljem smo svojo vplivno kampanjo preselili v London, da bi se še tukaj zavzeli za pomembno problematiko zastopanosti žensk na vodilnih položajih in v upravnih odborih," je komentirala direktorica SSGA Lori Heinel.

Borzniki lepo sprejeli obiskovalko
Londonska Borza je v izjavi za javnost potrdila, da "z veseljem" pozdravljajo Neustrašno deklico na trgu pred svojim vhodom. Direktor David Schwimmer pravi, da "v celoti podpirajo dekličino poslanstvo ozaveščanja o uravnoteženi zastopanosti spolov v upravnih odborih in korporativnem vodstvu".

Kip nagovarja tako moške kot ženske
Lori Heinel upa, da bo kip nagovoril predvsem mlade ženske, "da si bodo same sebe dejansko lahko predstavljale na vodilnih položajih, da bodo stremele k tem položajem in postale akterke na gospodarskem področju". "A obenem je tudi za moške, da jih spomnimo, da bo treba v prihodnosti poskrbeti za večjo enakopravnost, da je treba izkoristiti ves razpoložljivi talent in uresničiti njegov potencial."

Lori Heinel o tem, kaj kip sporoča mladim ženskam:
Lori Heinel o tem, kaj kip sporoča mladim ženskam: "Upajmo, da bo sporočilo: dosežete lahko, kar koli hočete. Imate moč, imate sposobnosti in imate podporo. Ciljajte visoko, svet imate na dlani." Foto: Reuters

Odzivi na inštalacijo so bili na družbenih omrežjih mešani. Ogromno ljudi se je je razveselilo in se še zavzema, da bi kip v Londonu ostal za stalno. Skeptiki po drugi plati trdijo, da gre zgolj za marketinški trik in da "kip že ne more promovirati voditeljstva".