Nevena Aleksovski in Maja Babič Košir postavljata na ogled ambientalno instalacijo z naslovom I dreamed there was an island, ki jo sestavljajo prostorske intervencije z najdenimi in oblikovanimi objekti ter platna, risbe in kolaži.

Foto: Mario Zupanov/Ravnikar Gallery
Foto: Mario Zupanov/Ravnikar Gallery

Posebno pozornost namenjata vazam in vrčem, predmetom z dolgo zgodovino uporabe in upodabljanja, od poslikanih antičnih vaz do njihovih upodobitev v večstoletni slikarski tradiciji tihožitja. Sami jih v svoje delo vključujeta kot delikatne stebre, ki v kombinaciji z robustnimi materiali, kot sta beton in kovina, povedno pričajo o iskanju ravnovesja.

To je torej prvi razstavni projekt umetniške dvojice, ki je nastal povsem spontano in kot posledica naravnega procesa. Samostojno sicer ustvarjata na področjih grafike, ilustracije, risbe, slike in skulpture, a ju obenem druži veliko več kot komplementarna okus in estetika – od minimalističnega likovnega jezika do raziskovanja kolektivne identitete

Z določenimi vidiki identitet – ženska, umetnica, prekarka in migrantka – sta umetnici poskusili poiskati stične točke, ki bi jima pomagale transformirati partikularno v univerzalno. Te sta sprva našli v svojem fragmentiranem, minimalističnem likovnem jeziku, pozneje pa tudi v raziskovanju idej izvora in osebne ter kolektivne identitete v kontekstu pojugoslovanskega prostora, raziskovanju izkušnje (ne)pripadnosti, odtujenosti in nostalgije.

Skozi ustvarjalni proces sta umetnici ugotovili, da obe raziskujeta na videz nasprotujoče si relacije, ki so zanju na osebni in ustvarjalni ravni konstitutivnega pomena, kot so preteklost/sedanjost, notranje/zunanje, čustveno/racionalno, samostojno/kolektivno ter osebno/politično, beremo v zapisu ob razstavi.