Iz filma Tetka Milena. Foto: SCCA
Iz filma Tetka Milena. Foto: SCCA

Program, ki vsebuje deset kratkih videov iz različnih obdobij slovenske filmske in videoprodukcije ter pogovor z Milo Peršin, bo na ogled na kanalu YouTube zavoda od danes do nedelje.

Videi sovpadajo s kratkim filmom Tetka Milena. Rdeča nit programa so spomini, "ki se prevajajo na tisoče različnih načinov, nas preganjajo, včasih celo dušijo, predvsem pa nam pomagajo upravljati čas", piše v opisu projekta Mile Peršin. Prav zaradi osebne prepričljivosti in nepretenciozne estetike so ti filmi tankočutne študije, ki pletejo fenomen spominjanja, so prepričani v zavodu SCCA.

Back2Back je nov tip dogodkov, za katerega avtorice in avtorji predstavijo lastno produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja Diva. Program so zasnovali za odpiranje arhiva umetniškemu raziskovanju, ki, kot so zapisali organizatorji, skupaj s predstavitvijo lastne prakse vzpostavlja zanimive vzporednice klasičnim kuratorskim pristopom.

V program so vključeni še videi umetnic in umetnikov, kot so Small but dangers, Ane Nuše Dragan, Miha Vipotnika, Saša Sedlačka, Kristine Kokalj, Danila Milovanovića, Tanje Lažetić, Jasne Hribernik in Katarine Rešek (Kukle).

Mila Peršin (1999) študira na Akademiji za vizualne umetnosti (AVA), smer konceptualizacija prostora. Kot dijakinja je bila s svojim umetniškim delom sprejeta na mladinski trienale sodobne umetnosti Eksperimenta! v Talinu. Med drugim je bila del ekipe Docu Rough cut na filmskem festivalu v Sarajevu, glasbenem festivalu Sonica, festivalih Indigo, Mladi levi, Kino Otok in FeKK. Na festivalih FeKK in Festivalu slovenskega filma je bil prikazan tudi njen prvi kratki film Tetka Milena. Od spomladi 2019 je del ekipe DobraVaga.