Pod naslovom Nova doba predstavljajo dela umetnic Maje Smrekar, Robertine Šebjanič in Tanje Vujinović ter umetniškega tandema PLATEAURESIDUE. Razstavo odpirajo danes ob 19.00, na ogled pa bo do 1. novembra.

PLATEAURESIDUE, Sub Persona, 2019, zajem iz videa. Foto: GBJ
PLATEAURESIDUE, Sub Persona, 2019, zajem iz videa. Foto: GBJ
Maja Smrekar, Delo in dom, 2018, instalacija. Foto: Jaka Babnik
Maja Smrekar, Delo in dom, 2018, instalacija. Foto: Jaka Babnik

Nova doba, v katero vstopa sodoben svet, pomeni tudi novo dobo umetnosti, ki se, če želi biti dovolj angažirana opazovalka družbe in sveta okoli sebe, danes težko ogne okoljevarstvenim temam, v katerih leži ključni premislek človeške prihodnosti.

Robertina Šebjanič, Ligofilija. Neotenični prebivalci teme, detajl, 2017-2018. Foto: GBJ
Robertina Šebjanič, Ligofilija. Neotenični prebivalci teme, detajl, 2017-2018. Foto: GBJ

Tandem in umetnice se torej s sredstvi vizualne umetnosti ukvarjajo s človekovim razumevanjem okolja, njegovi potrebi po kolonizaciji narave in analizi okoljskih politik, ki kljub vsem svarilom še vedno temeljijo predvsem na konceptu neskončne modernizacije.

Kolektiv PLATEAURESIDUE, ki se tudi sicer že vrsto let ukvarja s posledicami podnebnih sprememb, na razstavi predstavlja delo Sub Persona, v katerem premišljuje o sobivanju človeka in gozda. Maja Smrekar nadaljuje s svojimi dolgoročnimi deli K-9_topologija in Delo in dom, v katerem se posveča najuspešnejšemu simbiotičnemu medvrstnemu razmerju v zgodovini civilizacije – odnosu med človekom in psom.

Robertino Šebjanič zanima vpliva človeka na podvodno floro in favno ter tako v delu Ligofilija obravnava dve ogroženi vrsti podzemnih dvoživk: človeške ribice (Proteus) in Axolotla, ki doživljata podobno usodo krčenja svojega habitata. Tanja Vujinović pa v vizualno izčiščeni seriji seriji del MetaVrt. Sfera 3 najavlja čas, ko bodo organske in anorganske snovi tvorile enovito tkivo.

Tanja Vujinović, MetaVrt, Sfera3, Sektor P, 2020, zajem iz videa. Foto: GBJ
Tanja Vujinović, MetaVrt, Sfera3, Sektor P, 2020, zajem iz videa. Foto: GBJ

V resnici se umetnost s človekovim posegom v naravo in fenomenom naravnega okolja ukvarja že dolgo, vsaj od pojava industrijskih revolucij ali pa od Rousseaujevega klica po vrnitvi k naravi naprej. Vendar v preteklih desetletjih je vizualni angažma v problematiki aktivnejši. Umetniki so začeli svoje ustvarjalne prakse interdisciplinarno povezovati z znanostjo in drugimi polji družbenega delovanja. To smer vizualne umetnosti predstavlja tudi razstava, ki jo je kuriral Miha Colner, pogled pa usmerja v analitične in angažirane ustvarjalne odzive umetnic in umetnikov na aktualne teme, kot so ekologija, posledice poseganja v prostor, razmerje med človeškim in nečloveškim, preseganje dualizma kultura-narava in prihodnost človeške vrste.

Skupinska razstava Nova doba v Galeriji Božidarja Jakca