Danes gre za eno ključnih problematik, s katerim se spoprijema svet, osrednja fronta človeštva, o kateri intenzivno premišljujejo tudi vizualni umetniki.

Foto: Kaja Selko
Foto: Kaja Selko

V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki predstavljajo dela dvanajstih umetnic in umetnikov ter umetniških skupin iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije, ki se v svojih ustvarjalnih praksah dosledno posvečajo odnosu med človekom in naravo. V raziskovanju tega odnosa podajajo predstavljeni umetniki komentar na nekatera od najaktualnejših vprašanj sodobne družbe, kot so ekologija, podnebne in družbene spremembe ter ohranjanje okolja.

Razstava z naslovom Nova doba: Umetniški diskurzi o družbenih in podnebnih spremembah, ki so jo odprli prejšnji teden in bo na ogled do 28. julija, je plod sodelovanja kostanjeviške galerije z Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske (Banjaluka) in Muzejem savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad). Razstava je le del mednarodne pobude, saj jo bodo spremljali tudi serija razprav in podkastov na to temo ter publikacija.

Foto: Kaja Selko
Foto: Kaja Selko

Kustosi Mladen Banjac (MSURS), Miha Colner (GBJ) in Sanja Kojić Mladenov (MSUV) so k sodelovanju povabili dvanajst umetnic, umetnikov in umetniških skupin. To so Igor Bošnjak, Isidora Branković, diSTRUKTURA, Jovan Došenović, Dejan Marković, Marija Marković, DNLM, Bojan Mrđenović, PLATEAURESIDUE, Helena Tahir, Nikola Tomić in Adrienn Újhazi.

Razstavljena dela so nastala predvsem kot rezultat poglobljenih premišljevanj o človeških posegih v okolje in družbenih pojavih, ki vplivajo na podnebne spremembe. Umetniki obravnavajo univerzalne vsebine, ki se nanašajo na uničevanje okolja in izzive, ki jih prinašajo sodobne tehnologije. Tako poudarjajo nekatera temeljna družbena in okoljska vprašanja, s tem pa poskušajo dvigovati zavest o posledicah podnebnih in družbenih sprememb. Ena osrednjih tem, ki se s tem naslavlja, je vprašanje družbene odgovornosti.

Razstava je zamišljena kot potujoči projekt, ki se predstavlja v vseh mestih sodelujočih institucij, ki gradijo dinamično sodobno umetniško sceno v širši regiji.

Projekt podpira British Council, je del projekta Kultura in kreativnost za Zahodni Balkan (CC4WBs), ki ga financira Evropska unija in ima za cilj izboljšanje dialoga v prostoru Zahodnega Balkana skozi krepitev kulturnega in kreativnega sektorja in razvijanje njegovega potenciala za družbeno-ekonomski vpliv v regiji. V obdobju 48 mesecev namerava projekt CC4WBs izboljšati delovanje kulturnega in kreativnega sektorja, da bi s tem okrepil veščine, znanje in dostop do finančne pomoči za povečanje konkurenčnosti, vzdrževanje koprodukcije in kroženja dobrin in storitev na območju Zahodnega Balkana.