V debati je poleg Jazbeca sodelovala še namestnica stalnega predstavnika pri EU-ju, veleposlanica Tamara Weingerl Požar.

Ena izmed fotografij nagrajene serije Cirila Jazbeca. Foto: Ciril Jazbec
Ena izmed fotografij nagrajene serije Cirila Jazbeca. Foto: Ciril Jazbec

Spletna razstava z naslovom A decade of climate change predstavlja ustvarjalni prispevek in umetniško pričevanje slovenskega ustvarjalca, piše v napovedniku kulturnih dogodkov v času slovenskega predsedovanja.

Sorodna novica Zmagovalec natečaja World Press Photo je Mads Nissen, med nagrajenci tudi Ciril Jazbec

Razstavo sestavlja 25 fotografij ter videoposnetek, ki opozarja na posledice podnebnih sprememb. Razstavljene so fotografije iz treh fotografovih serij: Kiribati is Gone (Kiribatija ni več), On Thin Ice (Na tankem ledu) in The Ice Stupas (Ledene stupe).

Jazbec je za fotografije ledenih stup, ki so bile pod naslovom One way to fight climate change: Make your own glaciers (Eden izmed načinov boja proti podnebnim spremembam: Naredite si svoje ledenike) objavljene lani v reviji National Geographic, na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo dobil drugo nagrado v kategoriji Okolje.

S fotoaparatom v boj proti propadanju planeta
Fotografije so nastale v regiji Ladak na severu Indije, znani tudi kot Mali Tibet, kjer je vse manj snega in vse več krčenja ledenikov. Tamkajšnji kmetje zato gradijo ogromne ledene stožce, da se lahko tako poleti oskrbujejo z vodo. Te ledene stupe so kot vodni stolpi, v katerih je shranjena zimska talina, ki jo uporabijo za spomladansko sajenje.

Foto: Ciril Jazbec
Foto: Ciril Jazbec

Dokumentarni fotograf Ciril Jazbec (1987) je po študiju ekonomije na ljubljanski fakulteti leta 2011 magistriral iz fotoreporterstva in dokumentarne fotografije na College of Communication v Londonu.

Prejel je več nagrad
Objavlja v številnih tujih publikacijah, kot so omenjeni National Geographic, The New York Times, GEO, Leica Fotografie International in The British Journal of Photography. S svojimi fotografijami se je predstavil na več razstavah, zanje pa je prejel tudi več nagrad, med njimi leta 2013 Leica Oskar Barnack Newcomer Award, leta 2015 pa Magnum 30 under 30.

Jazbec želi s svojimi fotografijami dokumentirati domišljene rešitve in poskuse boja proti podnebnim spremembam. Med drugim je dokumentiral naraščajoče morje na Aljaski in učinke podnebnih sprememb na Inuite na Grenlandiji.

Spletna razstava bo na ogled do 30. julija.