Zmagovalna fotografija natečaja World Press Photo 2021 je nastala v domu starostnikov v Sao Paulu v Braziliji, ko je medicinska sestra Adriana Silva da Costa Souza objela Roso Luzio Lunardi. To je bil prvi objem, ki ga je bila po več mesecih deležna 85-letna stanovalka doma. Foto: EPA
Zmagovalna fotografija natečaja World Press Photo 2021 je nastala v domu starostnikov v Sao Paulu v Braziliji, ko je medicinska sestra Adriana Silva da Costa Souza objela Roso Luzio Lunardi. To je bil prvi objem, ki ga je bila po več mesecih deležna 85-letna stanovalka doma. Foto: EPA

Slovenski dokumentarni fotograf Ciril Jazbec je prejel nagrado za serijo fotografij, ki jih je posnel v severni Indiji in so bile objavljene lani v reviji National Geographic. Mednarodna žirija je letos pregledala 74.470 fotografij 4315 fotografov iz 130 držav, piše na spletni strani natečaja.

Doslej so nagrado na tem natečaju prejeli le trije slovenski fotografi, nagrado za serijo fotografij pa je na tem natečaju doslej prejel le Joco Žnidaršič. Mednarodno žirijo je prepričal leta 1977 s fotografsko pripovedjo izpod Triglava, ki mu je v kategoriji Narava prinesla tretje mesto. Leta 2016 pa sta v kategoriji Ljudje prvo in drugo nagrado za posamično fotografijo osvojila slovenska fotografa Matic Zorman in Matjaž Krivic.

Celotno serijo fotografij Cirila Jazbeca si lahko ogledate tukaj.

Fotografije iz Malega Tibeta
Serija nagrajenih fotografij Cirila Jazbeca je bila objavljena junija lani v reviji National Geographic Magazine, s katero sodeluje od leta 2014. Fotografije so spremljale članek avtorice Arati Kumar-Rao One way to fight climate change: Make your own glaciers (Eden izmed načinov boja proti podnebnim spremembam: Naredite si svoje ledenike).

Serija fotografij je nastala v pokrajini Ladak na severu Indije, znani tudi kot Mali Tibet, kjer je vse manj snega in vse več krčenja ledenikov. Tamkajšnji kmetje zato gradijo ogromne ledene stožce, da se lahko tako poleti oskrbujejo z vodo. Te ledene stupe so kot vodni stolpi, v katerih je shranjena zimska talina, ki jo uporabijo za spomladansko sajenje. V vasici Gja na severu Indije v eni izmed teh stup deluje celo kavarna.

Dokumentarni fotograf Ciril Jazbec (1987) je po študiju ekonomije na ljubljanski fakulteti leta 2011 magistriral iz fotoreporterstva in dokumentarne fotografije na College of Communication v Londonu.

Ciril Jazbec. Foto: Primož Lukežič
Ciril Jazbec. Foto: Primož Lukežič
Ciril Jazbec med nagrajenci prestižnega natečaja World Press Photo

Objavlja v številnih tujih publikacijah, kot so omenjeni National Geographic, The New York Times, GEO, Leica Fotografie International in The British Journal of Photography. S svojimi fotografijami se je predstavil na več razstavah, zanje pa je prejel tudi več nagrad, med njimi leta 2013 Leica Oskar Barnack Newcomer Award, leta 2015 pa Magnum 30 under 30.

Tudi Alpe za National Geographic
Jazbec želi s svojimi fotografijami dokumentirati domišljene rešitve in poskuse boja proti podnebnim spremembam. Med drugim je dokumentiral naraščajoče morje na Aljaski ter učinke podnebnih sprememb na Inuite na Grenlandiji. Trenutno za National Geographic pripravlja zgodbo o podnebnih spremembah v Alpah.

V Amsterdamu locirana fundacija World Press Photo organizira največji mednarodni fotografski natečaj, na katerem sodelujejo fotoreporterji, agencije in časopisi z vsega sveta. Neodvisna in neprofitna organizacija je bila ustanovljena leta 1955 z namenom, da bi podprla in promovirala delo poklicnih fotoreporterjev.