Zmagovalna dopisnica ilustratorke Barbare Borlovan. Foto: UGM
Zmagovalna dopisnica ilustratorke Barbare Borlovan. Foto: UGM

"Umetniške dopisnice" so zbirali do 14. decembra, potem je med 17. in 21. decembrom na družbenem omrežju potekalo glasovanje, ki se je sklenilo z današnjo razglasitvijo, najboljši trije pa bodo prejeli darilni paket galerije. Najbolj domiselne dopisnice bodo na ogled od 22. decembra.

Na drugo mesto se je uvrstila študentka likovne umetnosti Ajda Plohl z melanholičnimi mehurčki, na tretje pa oblikovalec in avtor stripov Romeo Štrakl s politično obarvanim delom.

Ajda Plohl. Foto: UGM
Ajda Plohl. Foto: UGM

Po besedah strokovne sodelavke UGM Deje Bečaj so na natečaju prejeli veliko raznovrstnega materiala. Poštni umetniki vseh generacij so izkoristili številne umetniške tehnike, njihova sporočila so bila raznolika – hudomušna, navdihujoča, introspektivna, skoraj na vsaki podobi pa je bila tudi zaščitna maska, ki je brez doma prva asociacija na pandemijo covida-19, ki letos kroji življenje na vseh ravneh.

Poslanih 80 prispevkov

Na natečaj so sicer prejeli več kot 80 poštnih umetnin, občinstvo pa je potem lahko tri najboljše izbralo med 40 deli. Širši izbor so v galeriji naredili po načelu raznolikosti – v smislu tehnike, likovne govorice, motiva, sporočila in starosti sodelujočih. "Prejeli smo večje število del na temo WC-papirja, zaščitnih mask, vizualizacij novega koronavirusa, preživljanja časa v zaprtih prostorih in pred zasloni. Prav vsi prispevki so zelo zanimivi in predstavljajo poveden zapis časa," je dodala Bečajeva in obljubila, da si bo vsa dela mogoče v živo ogledati takoj, ko znova odprejo svoja vrata.

Drugouvrščeno delo Romea Štrakla. Foto: UGM
Drugouvrščeno delo Romea Štrakla. Foto: UGM