Taki prizori v Narodni galeriji sicer še lep čas ne bodo znova običajna praksa, a za ljubitelje kulture je ob strogih ukrepih galerija znova odprla vrata. Foto: BoBo
Taki prizori v Narodni galeriji sicer še lep čas ne bodo znova običajna praksa, a za ljubitelje kulture je ob strogih ukrepih galerija znova odprla vrata. Foto: BoBo

V Narodni galeriji so že po spomladanskem zaprtju pripravili poseben protokol, kako ravnati ob vnovičnem odprtju, tako da so, kot pravi direktorica Barbara Jaki, pripravljeni tako rekoč iz danes na jutri odpreti institucijo za obiskovalce, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

Veseli so, da lahko z vnovičnim odprtjem izpolnjujejo svoje poslanstvo in udejanjajo svojo družbeno odgovorno vlogo. "Ker smo prepričani, da v teh časih lahko ponudimo javnosti nekaj, kar je spodbujajoče, opogumljajoče, kar daje upanje, kar daje energijo za to, kar moramo v teh časih, ki niso enostavni, premagati in iti naprej," je dejala direktorica Narodne galerije.

Obiskovalci so naprošeni, da ob obisku galerije upoštevajo vsa priporočila NIJZ-ja za preprečitev širjenja okužbe z novim korona virusom. "Mi vemo, da je lahko na razstavi zbirke Rudolfa II. na enkrat 14 oseb, vsi imamo razkužila, tudi maske imamo pripravljene za tiste, ki jih morda pozabijo. Varuhi opozarjajo na potrebno distanco," je še pojasnila Jakijeva.

Inšpekcijski pregledi

Zadnje dni so bili številni muzeji pod drobnogledom inšpekcij, ki so si podrobno ogledale pogoje delovanja in zagotavljanja varnosti. Med drugim so se inšpektorji oglasili tudi v Muzejih in galerijah mesta Ljubljane, ki se ponovno odpirajo v torek, pravi njihova predstavnica za odnose z javnostmi Urša Karer. "Inšpektor pogleda, kako upoštevamo, da ni preveč ljudi v eni pisarni, da nosimo maske, da si razkužujemo roke, da je v dvigalu samo ena oseba naenkrat, tako da je tudi obisk inšpektorja minil brez težav."

V torek vrata med drugim odpirajo tudi v Koroški galeriji likovnih umetnosti, Muzej narodne osvoboditve Maribor pa bo ponovno odprt od srede naprej, je še poročala Simeona Rogelj.

Pokrajinski muzej Koper Foto: BoBo
Pokrajinski muzej Koper Foto: BoBo

Na Obali najprej vrata odprl Pokrajinski muzej

Na Obali je najbolj pohítel koprski pokrajinski muzej in prve obiskovalce sprejel že v soboto, v ponedeljek bodo to storile tudi Obalne galerije Piran, je v soboto za TV Slovenija poročala Karin Sabadin. "Ker bi radi, da bi lokalni ljudje našli nekaj navdiha v naši kulturni dediščini," je ponovno odprtje, obiskovalci so si lahko ogledali muzej brezplačno, pozdravil direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri.

Fotograf Jaka Jeraša, ki razstavlja v Piranu in Kopru, je na ta trenutek čakal od konca decembra, ko so v Obalnih galerijah Piran postavili pregledno razstavo. "Sem zelo vesel, kaj naj rečem, upam samo, da nas bodo pustili odprte," je dejal Jeraša.

Najmlajši pa se bodo gotovo razveselili tudi vnovičnega dostopa do knjig na mladinskem oddelku, kar je novost v koprski Osrednji knjižnici, kjer pa je izposoja za odrasle ves čas potekala nemoteno. "Še naprej omogočamo brezstično izposojo, čim bolj varno, to pomeni, da na knjigomatu vračajo in prevzemajo knjige spodaj in jih tudi prevzemajo v vrečkah," je pojasnila Tina Saradžin iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Vrata odpirajo kulturne ustanove