Zora Plešnar, Slavica, 1978, srebrobromidna fotografija na papirju. Foto: Marko Tušek/UGM

V Umetnostni galeriji Maribor se fotografinji poklanjajo s prvo pregledno razstavo njenega opusa.

Zora Plešnar - retrospektiva
Umetnostna galerija Maribor
19. april – 4. avgust 2019
odprtje: 19. april 2019, 19.00
kustosinja razstave: Andreja Borin

Leta 1925 rojena Zora Plešnar se je Fotoklubu Maribor pridružila leta 1968. V okolju priznanih fotografov, kot so Ivan Dvoršak, Zmago Jeraj, Janko Jelnikar, Branimir Jerneić in Stojan Kerbler, je že s svojim prvim ciklom Mimo uveljavila suveren avtorski izraz. V naslednjih treh desetletjih pa slovensko fotografijo obogatila še s črno-belimi cikli Nad oblaki, Odsevi, Praznovanje, Terelj in Rojstvo mesta, Novi Beograd.

Zora Plešnar, Rojstvo mesta, Novi Beograd 12, 1982. Foto: Marko Tušek/UGM

"Njene fotografske podobe so povzdignjene v nadrealno, prividno, imaginarno, sanjsko. Realni tukaj in zdaj njenih odsevov, oblakov, hribov ali mesta v nastajanju je univerzalen in brezčasen, v dotiku s sanjsko razsežnostjo, ki prosto prehaja med zunanjo podobo in notranjim doživljanjem," so ob njeni razstavi, ki jo odpirajo danes ob 19.00, zapisali v UGM-u.

Ves čas jo je zanimala tudi portretna fotografija, v kateri je polno izrazila svojo toplo, komunikativno naravo in naklonjenost do otrok. Vrh njene portretne fotografije pa predstavlja cikel Otroštvo s svojo neposrednostjo in pristnostjo. Avtorica je pozornost pogosto posvetila portretirančevemu okolju ali njegovi dejavnosti, zanimanje za navadnega človeka pa je izrazila v portretih tovarniških delavk, ki povzemajo duh tedanjega časa.

Razstava, katere kustosinja je Andreja Borin, bo na ogled do 4. avgusta.

Zora Plešnar, Nad oblaki V, 1975‒1976, srebrobromidna fotografija na papirju. Foto: Marko Tušek/UGM