Gre za prvo razstavo v sklopu večjih promocijskih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije (EU).

Center za kreativnost deluje v sklopu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in si želi povezovati, promovirati, podpirati in razvijati kulturno-kreativni sektor v Sloveniji ter ga aktivneje povezati z gospodarstvom, znanostjo in izobraževanjem. Foto: Polona Fijavž
Center za kreativnost deluje v sklopu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in si želi povezovati, promovirati, podpirati in razvijati kulturno-kreativni sektor v Sloveniji ter ga aktivneje povezati z gospodarstvom, znanostjo in izobraževanjem. Foto: Polona Fijavž

Razstava, ki jo odpirajo v sklopu Tedna oblikovanja v Berlinu, kaže, kako slovensko oblikovanje na prihodnje izzive odgovarja z izdelki, ki združujejo lokalne materiale in tradicionalno obrtništvo, piše na spletni strani Centra za kreativnost.

Predstavljeni projekti napovedujejo prihodnost bivanja, ko surovih materialov ne bo več v izobilju in bo treba racionalizirati načine produkcije in uporabe človeških virov ter izdelke približati novi generaciji uporabnikov.

Od mizarstva do ročnega vezenja
Številni oblikovalci, predstavljeni na razstavi, se ukvarjajo z uporabo tradicionalnih obrti na nov način. Darja Malešič se s serijo opletenih steklenic za vodo opira na tradicionalno slovensko pletarsko obrt za zaščito stekla. Vulgaris Woodcut z vinskim studiolom združuje mizarsko odličnost z avtorskim lesorezom v presenetljivem objektu za ljubitelje vina.

Belabela v dodatkih za dom v produkcijski cikel vključi tudi uporabnika, ki mora s tradicionalno tehniko ročnega vezenja dokončati lasersko izdelane podstavke.

Modularno stojalo za vino Helga so oblikovali arhitekti iz biroja Sadar + Vuga v sodelovanju z lokalnim lončarskim centrom.

Studio Mostese se predstavlja z "dekonstruiranim" predalnikom št. 2 in rezalnimi deskami, izdelanimi iz ostankov lesa.

Estetsko recikliranje

Druga skupina oblikovalcev, predstavljenih na razstavi, se ukvarja s ponovno uporabo zavrženih materialov. Svetilka Cup studia Aklih je izdelana iz mešanice biorazgradljive plastike in lesa s tehniko 3D-tiska.

Kosi nakita in okrasni predmeti Darilo prihodnosti nastajajo iz recikliranega srebra, pridobljenega iz elektronskih odpadkov, kar se ujema s filozofijo studia Floios, da niso oblikovalci, temveč "nabiralci in iskalci". Podjetje Donar pa si s stoli, kot sta Nicoless in Collodi, prizadeva svet rešiti plastičnih odpadkov.

25 različnih prizorišč

Razstava Prihodnost bivanja je nastala v sodelovanju med Centrom za kreativnost, ministrstvom za zunanje zadeve, ministrstvom za kulturo, slovenskim veleposlaništvom in SKICO - Slovenskim kulturnim centrom v Berlinu. Na ogled bo do 6. junija.

Svojo pot je razstava začela na Dunaju, po Berlinu bo med drugim na ogled še v Zagrebu, Budimpešti, Parizu, Londonu, Egiptu, Izraelu, ZDA, na Danskem in Finskem. Skupno jo bodo predstavili na 25 lokacijah in dogodkih, posvečenih oblikovanju in kreativnemu gospodarstvu. Celoten projekt je nastal v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve in ministrstvom za kulturo, še piše na spletni strani Centra za kreativnost.