Dresdenski grafični kabinet hrani dela nekaterih najslavnejših mojstrov grafike, med drugim Albrechta Dürerja. Na fotografiji njegov Hieronim iz leta 1514. Foto: Wikipedia
Dresdenski grafični kabinet hrani dela nekaterih najslavnejših mojstrov grafike, med drugim Albrechta Dürerja. Na fotografiji njegov Hieronim iz leta 1514. Foto: Wikipedia

Jan van Eyck, Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Rembrandt, Caspar David Friedrich, Käthe Kollwitz, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso in Gerhard Altenbourg je nekaj najbolj prepoznavnih imen, katerih dela bodo vključili v jubilejno razstavo. Na postavitvi, ki jo bodo odprli sredi septembra, bodo vključena tudi sodobna dela in fotografije. Leta 2021 bo nato izbor približno 60 del razstavljen še v New Yorku.

Razstavo odpirajo pozneje, kot je bilo sprva predvideno, saj jim je načrte prekrižala pandemija novega koronavirusa. Jubilejna razstava, s katero bodo proslavili 300-letnico delovanja kabineta, bo združila približno 250 dragocenih del iz njihove zbirke. Mojstrovine, nastale od srednjega veka do danes, bodo v dresdenskem gradu na ogled od 12. junija.

Direktorica Kabineta bakrorezov Stephanie Buck je napovedala, da bo razstava ponudila pogled v preteklost na mestu, "kjer so že od leta 1720 posedovali znanje in ustvarjalnost, kritično mišljenje in estetski okus".

Žrtev pandemije je že postala načrtovana uvodna slovesnost ob praznovanju jubileja v Dresdnu. Pričujoča razstava pa bo eden vrhuncev jubilejnega leta in bo pripovedovala o zgodovini zbirke, katere začetek sega v leto 1720, ko je bil ustanovljen Knežji kabinet.

Grafični kabinet v Dresdnu je na nemškem govornem območju ena najstarejših zbirk risb, grafik in fotografij. V njej je okoli 515.000 del, ki jih je ustvarilo 22.000 umetnikov.