Hanne Larsen: Video portreti. Foto: UGM
Hanne Larsen: Video portreti. Foto: UGM

V UGM Studiu sprva postavljajo na ogled prvi sklop del, nastalih na umetniških rezidencah v okviru evropske platforme za enakopravno zastopanost žensk v umetnosti Wom@rts.

Razstava, naslovljena Women, (be) coming, prinaša na ogled prva dela polovice od skupno 32 avtoric iz več kot desetih držav na temo položaja žensk v družbi, drugi sklop del pa bo predstavljen 26. aprila.

Dela so nastala v odziv na prelomno delo Simone de Beauvoir Drugi spol, ki je izšlo pred sedmimi desetletji. Foto: Wikipedia Commons
Dela so nastala v odziv na prelomno delo Simone de Beauvoir Drugi spol, ki je izšlo pred sedmimi desetletji. Foto: Wikipedia Commons

Gre za projekt, v katerem sodeluje deset partnerjev iz osmih držav. Cilj platforme Wom@rts, ki traja od leta 2017 do leta 2021 in ga podpira program Ustvarjalna Evropa, je povečanje prisotnosti žensk v kulturi, njihove ustvarjalnosti in povezovanja.

V okviru projekta so lansko jesen organizirali umetniške rezidence v Avilesu v Španiji, Angoulemu v Franciji in Limericku na Irskem.

V polju stripa in ilustracije, digitalnih medijev in grafike
"Osredotočene so bile na tri izhodiščne medije. To so strip in ilustracija, digitalni mediji s poudarkom na videu ter grafika. V teh treh medijih še posebej primanjkuje ustvarjalk," je povedala direktorica Umetnostne galerije Maribor (UGM) Breda Kolar Sluga, ki je tudi kustosinja razstave v UGM Studiu.

Iz Slovenije v projektu sodelujejo umetnice Samira Kentrić, Mina Fina in Ana Pečar. Na prvem delu razstave se predstavljajo še Maria Castellanos, Cristina Busto Alvarez, Haya Blanco, Fernanda Alvarez Jimenez in Nanu Gonzalez iz Španije, Stephanie Cadoret, Audrey Potrat in Merieme Mesfioui iz Francije, Marija Stonyte in Neringa Žukauskaite iz Litve, Aoiffe Barret in Fionnualla Doran iz Irske, Hanne Larsen iz Norveške in Korina Hunjak iz Hrvaške.

Kot je še dejala kustosinja: "Umetnice smo povezali v dva sklopa. V vsakem sklopu jih predstavljamo 16, zajeli pa smo različne medije in izkušnje z različnih rezidenc. Zgodilo se je namreč, da so umetnice, čeprav med rezidencami niso bile povezane, načele sorodne teme."

"Kar mi je še posebej všeč, je to, da umetnice niso govorile samo o zgodovini, ampak predvsem o svoji izkušnji danes, ki marsikdaj na žalost ni tako zelo drugačna kot pred 70 leti," pravi kustosinja razstave Breda Kolar Sluga. Foto: BoBo
Samira Kentrić: Kako smo vam sedaj všeč. Foto: UGM
Samira Kentrić: Kako smo vam sedaj všeč. Foto: UGM

Pozneje bo razstava potovala v razstavišča partnerjev projekta, med drugim v Vilno v Litvi, Santiago de Compostela v Španiji in na Reko, ko bo v prihodnjem letu nosila naziv Evropska prestolnica kulture (EPK).

70 let od izida Drugega spola
Dela so nastala v odziv na prelomno delo Simone de Beauvoir Drugi spol, ki je izšlo pred sedmimi desetletji. "Simone de Beauvoir odpira tako široko paleto vprašanj, povezanih s premišljevanjem o tem, kaj je ženska oziroma kaj je razlog za njen 'drugi spol', torej njeno drugotno pozicijo," je povedala Breda Kolar Sluga.

"Kar mi je še posebej všeč, je to, da umetnice niso govorile samo o zgodovini, ampak predvsem o svoji izkušnji danes, ki marsikdaj na žalost ni tako zelo drugačna kot pred 70 leti," je še dodala kustosinja.

Odprtje razstave Women, (be) coming bo drevi ob 19. uri, na ogled bo do 13. aprila.

Razstava Women (be)coming v Studiu UGM