Med njimi je razstava z angleškim naslovom Breasts (Prsi). Na njej razstavljajo številna dela različnih umetnikov, ki tematizirajo ženske prsi. Gre za močan, klasičen motiv v zgodovini svetovne umetnosti, ki ima še danes tudi političen naboj.

Ženske prsi na beneškem bienalu

Od pamtiveka so jih upodabljali, že od nekdaj tudi cenzurirali. Govorimo o prsih, ženskih. In o razstavi, ki so jo dobile na letošnjem Bienalu: kustosinja Carolina Pasti je v Palačo Franchetti ob Velikem kanalu ob pomoči Kathryn Pearce postavila 30 umetnin, ki so žensko oprsje tematizirale v zadnjih stoletjih. Med avtorji so tako klasiki umetnostnega kanona kot ustvarjalci in ustvarjalke, ki se šele uveljavljajo.

"Takoj na začetku razstave vstopi obiskovalec v instalacijo 'Booby Trap' avtorjev iz Studia Buchanan iz Londona. 35 svetilk v obliki dojk ga pospremi po hodniku," je kolegom z Reutersa povedala sokustosinja Kathryn Pearce.

Delo Charlotte Colbert. Foto: Televizija Slovenija
Delo Charlotte Colbert. Foto: Televizija Slovenija

Preostala dela so ustvarili pomembni umetniki preteklosti in ustvarjalci, ki se šele uveljavljajo. Vsak od njih jih razume po svoje: nagovarjajo teme materinskosti ali ženske emancipacije, spolnosti, temeljne telesne figuralike in tudi bolezni. Prsi so zato tudi razstava, ki hoče gledalca ozavestiti o pomenu preventive in zdravljenja raka na prsih. "Prsi so zelo jasen kulturni motiv, zato hitro postanejo simbol, pa če gre za materinstvo, spolnost ali bolezen," doda Pearce.

Prsi kot politika
Ženske prsi so lahko tudi orožje in bojno polje politike, verjame ena od razstavljenih umetnic, Charlotte Colbert. "Zdi se mi, da se je žensko telo vrnilo v središče javne razprave prav zdaj, ko se približujejo ameriške volitve. Če uporabim besede Barbare Krueger, naše telo ostaja bojno polje politike, zato so razstave, kot je ta, še kako relevantne."

Razstavo Prsi lahko ujamete do 24. novembra. Foto: Televizija Slovenija
Razstavo Prsi lahko ujamete do 24. novembra. Foto: Televizija Slovenija

Poleg Colberteve omenimo vsaj dela Salvadorja Dalija, Richarda Duponta, Marcela Duchampa in Cindy Sherman ter fotografov Oliviera Toscanija, Roberta Mapplethorpa in Irvinga Penna. "Prsi so pogosto slikali in upodabljali moški. Toda potrudile smo se za drugačen pogled nanje; prsi so namreč več kot samo objekt opazovanja in občudovanja. V njih je nekam mnogo globljega," še meni sokustosinja Pearce.

Razstava Prsi oziroma Breasts ostaja na ogled v beneški Palači Franchetti do 24. novembra.