Razstavo Odtisi in vtisi 2, ki prinaša izbor slovenske grafične produkcije po letu 2018, sta pripravila kustosa Breda Škrjanec in Božidar Zrinski, na ogled pa bo do 2. oktobra.

Leon Zuodar, Master, 2022, sitotisk na platnu. Foto: MGLC
Leon Zuodar, Master, 2022, sitotisk na platnu. Foto: MGLC

Dela za razstavo so izbrali med tistimi, ki so prispela na javni poziv. Izbrala jih je mednarodna strokovna žirija, v kateri so bili izredni profesor na Akademiji za umetnost in kulturo v Osijeku, na oddelku za vizualne in medijske umetnosti, smer grafika Mario Čaušić, docent na Fakulteti pedagoških ved v Jagodini Univerze v Kragujevcu Miloš Đorđević in vodja oddelka v Muzeju moderne umetnosti v Olomucu na Češkem Barbora Kundračikova.

Brane Širca, Denar sveta vladar – 500 ₽ (rubljev), 2022, prostorska postavitev, detajl. Foto: MGLC
Brane Širca, Denar sveta vladar – 500 ₽ (rubljev), 2022, prostorska postavitev, detajl. Foto: MGLC

Razstavljajo ...
Med razstavljenimi deli najdemo tako nekatera že uveljavljena imena področja in kot sveže, še nepoznane avtorje. Svoje delo predstavljajo umetniki Žiga Artnak (SVS), Lela B. Njatin, Katja Bednarik Sudec, Domen Dimovski, Živa Drvarič, Mina Fina, Matic Flajs (SVS), Matjaž Geder, Marjan Gumilar, Svetlana Jakimovska-Rodić, Lea Jazbec, Alja Košar, Dalea Kovačec, Nina Koželj, Marjan Kravos, David Kucler, Katarina Marov, Rene Maurin in Gal Šnajder, Tina Mohorović, Meta Mramor, Petja Novak, Mia Paller in Monika Plemen, Metka Pepelnak, Eva Petrič, Oliver Pilić, Arjan Pregl in Simona Semenič, Pri Zlatem stegnu / Katja in Nataša Skušek, Marija Mojca Pungerčar, Lina Rica, Teo Spiller, Mitja Stanek, Breda Sturm, Marko Šajn, Brane Širca, Vlado Škrk, Eva Šuster Orglež, Franc Vecchiet, Sonja Vulpes, Primož Zorko, Leon Zuodar, Klavdija Zupanc, Ulla Žibert in Eva Žula.

David Kucler, Neznani fotograf 2, 2021, modrotisk. Foto: MGLC
David Kucler, Neznani fotograf 2, 2021, modrotisk. Foto: MGLC

Začetek Poletja v Tivoliju
Kustos Božidar Zrinski meni, da je večina del izjemne kakovosti, razstava sama pa kaže na kakovostno raznovrstnost slovenske grafične produkcije. Kot pravi, se javnosti prvič predstavlja tudi nekaj mladih, novih umetnikov, ki jim kustos za prihodnost napoveduje uspešne razstave.
Odprtje razstave sovpada z začetkom festivala Poletje v Tivoliju, ki ga nocoj pred Gradom Tivoli zaganja koncert v Sloveniji živečega ameriškega glasbenika in skladatelja Chrisa Eckmana. Predstavil bo pesmi z zadnjega samostojnega albuma z letnico 2021 Where The Spirit Rests. Na odru se mu bo z električno kitaro pridružil Bernard Kogovšek. Naslednje tri torke bodo sledili 3:rma, za katerim sta kitaristka Urška Supej in pevka Maša But, ter koncerti Mateja Krajnca in Mihe Peterliča.

Pred Gradom Tivoli bo danes ob 20.00 nastopil Chris Eckman. Foto: Jaka Babnik
Pred Gradom Tivoli bo danes ob 20.00 nastopil Chris Eckman. Foto: Jaka Babnik

Festival bo potekal do 28. julija in spet vabil z brezplačnimi koncerti, filmi, razstavami in delavnicami. Torkovi koncerti so namenjeni predvsem glasbenim sladokuscem, ki cenijo intimno vzdušje in prepoznavne poetike kantavtorjev. Izbor letošnjih koncertov je projekt Roka Koširja, za koncerte v intimni atmosferi zasebnih prizorišč poimenovan Pinelina dnevna soba.
Četrtkovi koncerti pred MGLC Švicarijo bodo ponujali preplet žanrov sodobnih godb od indie rocka do neo soula, s pridihom virtuoznih pop inovacij. Nastopili bodo Pavlov, Masharik, Sladek in freekind ter Masaž.

Ob četrtkih bodo pred Gradom Tivoli delavnice pod skupnim imenom Grafika na žlico, ki so bile doslej po besedah Nevenke Šivavec zelo dobro obiskane. Letos bodo delavnice potekale pod vodstvom umetnikov, ki trenutno razstavljajo v MGLC-ju.

Dve nedelji bosta tudi filmsko obarvani. 10. in 17. julija, projekciji dveh filmov. Na ogled bosta filma Metoda Pevca Pod njenim oknom in Vaje v objemu, ki jih bodo predvajali z angleškimi podnapisi.

Razstava Odtisi in vtisi 2 v MGLC