Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP gre za aktivista okoljevarstvene skupine Ultima Generazione (Zadnja generacija).

Foto: AP
Foto: AP

Policija je sporočila, da sta dve italijanski ženski in en moški imeli s seboj transparent z napisom "Zadnja generacija brez plina brez premoga". Karabinjerska policija je sporočila še, da so kupili vstopnice in zatem organizirali protest v sobi, posvečeni slikarju Botticelliju. Časnik Corriere della Sera je citiral aktiviste v njihovi izjavi: "Ali je danes mogoče videti tako lepo pomlad?"

Iz muzeja so sporočili, da je zahvaljujoč steklu, ki so ga preventivno vgradili pred nekaj leti, mojstrovina ostala nepoškodovana. Lepilo je bilo varno odstranjeno s stekla.

Vse tri so odpeljali na policijsko postajo v Firencah. Italijanski mediji poročajo, da so aktivistom izdali uradni ukaz, naj se tri leta ne zadržujejo v turistično priljubljenem mestu, pri čemer so uporabili strategijo, ki je v Italiji podobna tisti, ki se pogosto uporablja za nasilne nogometne navijače, še poroča AP.

Rojstvo Venere in Alegorija Pomladi
Skupaj z drugo mojstrovino firenškega umetnika, Rojstvo Venere, sta dve ikonični platni iz poznega 15. stoletja med najbolj priljubljenimi umetninami muzeja.

Njegova najbolj produktivna leta so bila tista v 80. letih 15. stoletja. Uveljavil se je kot eden najbolj zaželenih slikarjev, njegov sloves pa se je po odhodu v Rim, kjer je ustvarjal po naročilu samega papeža, le še povečal. V večno mesto ga je leta 1481 povabil takratni papež Sikst IV., ki si je zaželel stenske poslikave v svoji kapeli, danes poznani kot Sikstinska kapela, in papeževih prostorih.

Nastanek najslavnejših del in odmik od antične motivike
Leta 1482 se je Botticelli vrnil v Firence, kjer je postal, kot ga je v svojih 'Življenjih' označil Vasari, goreči Savonarolov privrženec. V tistem desetletju so nastala Botticellijeva najslavnejša posvetna dela, kot so Pomlad, Venera in Merkur ter Rojstvo Venere, antično motiviko pa je nato pod vplivom tega vplivnega pridigarja opustil, po Savonarolovi smrti pa slikal le še v mračnem asketskem slogu.