Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: EPA

Z instalacijo Symbiotic seeing (Simbiotsko videnje), ki je na ogled v Kunsthaus v Zürichu, se loteva tem, kot sta koeksistenca in simbioza, z njo pa želi doseči bistven premik v perspektivi. Eden najvidnejših sodobnih umetnikov v delu prevprašuje odnose in hierarhijo med človekom in drugimi vrstami, da bi tako ustvaril prostor za drugačne načine sobivanja.

V instalaciji, ki je nastala posebej za züriško razstavišče Kunsthaus, postavlja dansko-islandski umetnik ključno vprašanje našega časa – odnos in medsebojne vplive med človekom in drugimi vrstami na Zemlji.

Na več kot 1.000 kvadratnih metrih razprostrta instalacija zelo neposredno nagovarja gledalčeve čute. Postavitev pa vključuje tudi druge umetnikove novejše skulpture.
V atmosferski instalaciji drobni vrtinci in tokovi nad glavami obiskovalcev ustvarjajo meglice, ki se odzivajo na toploto teles in gibe spodaj stoječih. Instalacijo spremlja glasba, ki jo je napisala Hildur Gudnadottir in ki jo v živo na čelu izvaja robotska roka, kar aludira na umetno inteligenco in ustvarjanje nadomestkov človeka - novih akterjev, ki bodo oblikovali prihodnost.