Zasloni so del milijarde funtov vredne komercialne prenove območja Denmark Street v osrednjem Londonu. Foto: Outernet
Zasloni so del milijarde funtov vredne komercialne prenove območja Denmark Street v osrednjem Londonu. Foto: Outernet

Program bo kuriral umetnik Marco Brambilla, ki upa, da bo privlačen, podoben velikopoteznosti slavne Turbinske dvorane galerije Tate Modern. "Mislim, da na svetu trenutno ni nič podobnega, kar bi bilo tako vznemirljivo," je povedal. "Ko se bo začelo, upam, da bo postalo naslednja Turbinska dvorana. Pomislite na tiste epske instalacije, ki se jih vsi spominjamo, kot sta Vremenski projekt Olafurja Eliassona in zvočna instalacija Brucea Naumana. Cilj je ustvariti vrsto podobnih instalacij," je dodal Brambilla.

Umetnost si podaja roko z oglaševanjem
Zasloni so del milijarde funtov vredne komercialne prenove območja Denmark Street v osrednjem Londonu. Ulica nosi vzdevek Tin Pan Alley in je bila nekoč srce glasbene scene v angleški prestolnici. Projekt, imenovan Outernet, vključuje maloprodajo, bare, restavracije, pisarne, stanovanja in podzemna glasbena prizorišča – največji glasbeni prostor v živo, ki so ga ustvarili v Londonu po letu 1940. Prenova bo predvidoma dokončana do jeseni 2021.

Digitalna umetnost v "življenjski" ločljivosti
Osrednji del bo kockasta struktura z zasloni, ki bodo prikazovali oglaševalske in promocijske oglase, pa tudi umetnost. Kot je še povedal Brambilla, bi bilo delo na postavitvah lahko provokativno ali spektakularno, a včasih tudi zelo intimno. Napredek tehnologije omogoča, da bodo lahko "digitalno umetnost prikazovali v skoraj življenjski ločljivosti – slika bo tako ostra, da bo podobna oknu."

Eno njegovih prvih naročil bo delo v Beogradu rojene Marine Abramović, superzvezde sodobne umetnosti in pionirke performansa, ki že več kot štiri desetletja uporablja lastno telo in preizkuša meje svoje fizične ter duševne vzdržljivosti.

Spodobi se, da je pionirka umetnosti vključena v projekt, ki bo širil naše vedenje o umetnosti. Foto: EPA
Spodobi se, da je pionirka umetnosti vključena v projekt, ki bo širil naše vedenje o umetnosti. Foto: EPA

Podrobnosti še niso razkrili, eno predstavljeno delo pa bo ekskluzivna različica filma Sedem smrti Marie Callas, v katerem Marina Abramović uprizarja operne smrti. Njen nastop bo sovpadal z odprtjem njene zapoznele in težko pričakovane predstave na Kraljevi akademiji umetnosti.

Med drugim pa načrtujejo tudi predvajanje filma Crossroads Brucea Connerja, ki uporablja neobjavljene, a tajne posnetke ameriških preizkusov z vodikovo bombo leta 1946 na atolu Bikini.