Umetnine na razstavi, ki je nastala pod kuratorstvom Klausa Thymanna (1974) iz organizacije Project Pressure, z različnimi umetniškimi sredstvi prikazujejo vpliv podnebnih sprememb.

Francoska umetnica Noémie Goudal (1984) je spremenljivost okolja naredila otipljivejšo z zrcalno podobo premikajoče ledeniške pokrajine, ki jo je postavila kot fotografsko instalacijo velikega formata. Njeno delo deluje kot opomnik o spremenljivosti navidezno stalnega in kot vizualni prikaz pospešenih sprememb v naravi. Foto: Galerija Jakopič/© Noémie Goudal
Francoska umetnica Noémie Goudal (1984) je spremenljivost okolja naredila otipljivejšo z zrcalno podobo premikajoče ledeniške pokrajine, ki jo je postavila kot fotografsko instalacijo velikega formata. Njeno delo deluje kot opomnik o spremenljivosti navidezno stalnega in kot vizualni prikaz pospešenih sprememb v naravi. Foto: Galerija Jakopič/© Noémie Goudal

Vsaka avtorica oziroma avtor k postavitvi prispeva na svoj izvirni način – njihove umetniške interpretacije pa kot celota ponujajo enkraten vpogled v zemeljsko kriosfero, njen krhki ekosistem in spreminjajoče se globalno podnebje, so zapisali v galeriji.

Pri snovanju razstave so se po besedah kuratorja odločili za ledenike, ker lahko izgubo njihove mase neposredno pripišemo globalnemu segrevanju ozračja in je tako ključni pokazatelj podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek. Poleg tega gore že stoletja predstavljajo umetnikom navdih.

Pomen ledenikov
Uvodni del postavitve, naslovljen Pomen ledenikov, ponuja vpogled, zakaj so ledeniki bistveni indikatorji podnebne krize. Primerjane podobe ledenikov, posnete v različnih letih, prikazujejo zmanjševanje ledeniške mase in vpliv podnebnih sprememb. Sodelujoči danski umetnik Peter Funch je v arhivih ZDA poiskal stare razglednice in poiskal točke, s katerih so nastali posnetki na njih. Nato je izbrane lokacije znova fotografiral in tako dokumentiral spremembe, je pojasnil Thymann. Christopher Parsons iz Združenega kraljestva pa se je po besedah sokuratorice razstave Julije Hoda iz Galerije Jakopič posvetil dokumentiranju različnih oblik življenja, ki jih je mogoče najti v ledu.

Pereče teme
Drugi del razstave, poimenovan Pereče teme, preučuje aktualna geopolitična, arheološka in kulturna vprašanja – od pomena odtekanja ledeniške vode za namakanje, vodno energijo in pitno vodo do novega zarisovanja mej znotraj Evrope zaradi taljenja ledenikov. Prav temu zadnjemu se je posvetil Kanadčan Scott Conarroe. Francoska umetnica Noémie Goudal pa je denimo fotografirala ledenik, podobo dala natisniti na papir, jo vpela v okvir in jo postavila pred ledenik ter nato spremljala in fotografirala razpadanje te podobe.

Posledice taljenja
Posledice taljenja
je naslov zadnjega dela razstave, ki prikazuje znana dejstva in hkrati obiskovalce preseneti s podobami tistih posledic podnebnih sprememb, ki segajo veliko dlje od dviga gladine morja. V tem delu je premierno v Ljubljani predstavljeno delo Renate Aller, v katerem ta v Nemčiji rojena umetnica skozi fotografije pripoveduje o potovanju vode z gora prek različnih ekosistemov v morje.

Sorodna novica Ob estetskem doživljaju fotografij izginjajočih ledenikov tudi razmislek o prihodnosti

Razstava je bila pred Slovenijo na ogled že v londonskem Muzeju in vrtovih Horniman in Prirodoslovnem muzeju na Dunaju. Njen cilj je navdihniti in aktivirati ljudi po svetu, naj se dejavno ukvarjajo s problematiko in se zavežejo, da bodo od politikov in oblasti zahtevali odgovorno okoljsko politiko, so zapisali v Galeriji Jakopič.

Kot napoved razstave je že v preteklem tednu v TAM-TAM-ovi ulični galeriji ob Slovenski cesti v prestolnici zaživela plakatna akcija. Podobe, ki so na ogled, se nanašajo na izginjajoče ledenike in prikazujejo vpliv podnebnih sprememb. Izbranim umetniškim podobam so dodani faktografski podatki, ki mimoidoče vabijo, da ob estetskem doživljanju fotografij razmislijo o tem, kakšna bo naša prihodnost.

V sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU, Umanotero in Mladimi za podnebne spremembe so ob razstavi pripravili tudi cikel predavanj in okroglo mizo, v sklopu [M_oder] pa bo Lojze Žust predstavil metodo globokega učenja za napovedovanje poplavljanja morja.

Poslanstvo leta 2008 ustanovljene organizacije Project Pressure je vizualno prikazovanje podnebne krize, pri čemer sodeluje s svetovno priznanimi umetnicami in umetniki, ki po naročilu organizacije po vsem svetu izvajajo odprave. Sodelujejo pa tudi z znanstvenicami in znanstveniki, da zagotovijo verodostojnost svojega dela. Po besedah kuratorja pričujoče razstave nekateri njihovi projekti trajajo tudi po več let.

Razstava Taljenje. Podobe podnebnih sprememb, ki jo odpirajo drevi ob 19. uri, bo v Galeriji Jakopič na ogled do 1. maja.

Razstava Taljenje v galeriji Jakopič