Karel Pečko se je rodil na današnji dan pred stotimi leti v Vuhredu, umrl pa je pred štirimi leti, 2. maja 2016 v Slovenj Gradcu. Foto: KGLU
Karel Pečko se je rodil na današnji dan pred stotimi leti v Vuhredu, umrl pa je pred štirimi leti, 2. maja 2016 v Slovenj Gradcu. Foto: KGLU

Odkrili so jo prav danes, ko mineva sto let, odkar se je rodil v Vuhredu. Spominsko ploščo, ki jo je oblikoval Edi Koraca, so odkrili ob vhodu v Koroško galerijo likovnih umetnosti. Sledilo je še zadnje javno vodstvo po dokumentarno-umetniški razstavi z naslovom Pečkov Slovenj Gradec, ki je bila odprta od 18. maja.

Pečko je močno zaznamoval kulturno in družbeno dogajanje v Slovenj Gradcu. Bil je soustanovitelj današnje Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu in njen prvi in dolgoletni ravnatelj.

Karel Pečko je močno zaznamoval kulturno in družbeno dogajanje v Slovenj Gradcu. Foto: KGLU
Karel Pečko je močno zaznamoval kulturno in družbeno dogajanje v Slovenj Gradcu. Foto: KGLU

S svojim delom, razmišljanjem, vizijo in pobudami je Pečko prispeval k širši prepoznavnosti galerije in Slovenj Gradca, z deli je zaznamoval številne domove in tudi javni prostor koroškega mesta, prav tako je ustanovil Fundacijo Karla Pečka, ki štipendira študente s področja humanistike in umetnosti.

"Ob njegovi današnji stoletnici rojstva se v Pečkovem duhu spodobi govoriti o prihodnosti, ne preteklosti. Želimo si, da Pečko še nadalje ustvarja nekoliko nemira v Slovenj Gradcu kot mestu glasniku miru," je med drugim dejala direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik in poudarila, da je bil Pečko predvsem človek načrtov.

Kam umestiti Pečkov mozaik
Po napovedih direktorice v sodelovanju in s podporo Mestne občine Slovenj Gradec načrtujejo prenovo Pečkovega ateljeja nad galerijo, ob ateljeju pa bi uredili rezidenčno stanovanje za gostovanja umetnikov z različnih področij. Kdaj se bo to zgodilo, sicer še ni znano oziroma dogovorjeno. Iščejo tudi lokacijo za umestitev Pečkovega mozaika iz stavbe na Legnu, ki so jo pozneje zrušili, mozaik pa pred tem ohranili.

Pečku posvečen tudi filatelistični sklop
Pečku in likovni umetnosti nasploh so se poklonili tudi filatelisti. Koroško filatelistično društvo, galerija in občina so pripravili priložnostni filatelistični sklop, ki ga na pošti Slovenj Gradec danes spremlja priložnostni poštni žig, v preddverju galerije pa se odpira tudi filatelistična razstava avtorja Jožeta Kebra.

Maja so v galeriji odprli razstavo Pečkov Slovenj Gradec. Foto: KGLU
Maja so v galeriji odprli razstavo Pečkov Slovenj Gradec. Foto: KGLU

Avtor filatelističnega sklopa je arhitekt Borut Bončina, ki je na današnji novinarski konferenci dejal, da je Pečko ustvarjal za prostor in za ljudi. Del filatelističnega sklopa sta priložnostni znamki, pri čemer je na eni Pečkov akvarel Rdeča kapica iz leta 1959, na podlagi katerega je nastala slikarija na steklo, ki je dolga leta krasila otroški oddelek Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Na drugi je mozaik Gozd iz leta 1965.

"Hoteli smo predstaviti Pečka tako, kot ga večina ljudi nima več v spominu," je dodal Bončina in povedal, da se večina Pečka spominja po upodobitvah Uršlje gore. "Želeli smo prikazati, da je bil nemirnega duha in da je znal hkrati udejanjati svojo misel, da je umetnost od umetnosti živeti," je med drugim dejal Bončina.

Da bi se mu poklonili na dostojen način, bo treba še veliko dela

Slovenjgraški župan Tilen Klugler Karel je ob odkritju plošče dejal, da je Pečko, tudi občan Mestne občine Slovenj Gradec in prejemnik srebrnega častnega znaka svobode Republike Slovenije, Slovenj Gradcu in kulturi dal zelo velik pečat. Presodil je, da jih vse čaka še veliko dela, da se Pečku poklonijo na dostojen način. Sam bo med drugim predlagal, da se po Pečku poimenuje ulica ali kakšno naselje v občini.

Karel Pečko – ob 100. obletnici rojstva