Kako živeti skupaj, se tokrat sprašujejo ustvarjalci z vsega sveta.

Obisk beneškega arhitekturnega bienala v preteklih letih ‒ tokrat bodo uvedli stroga varnostna pravila. Foto: EPA
Obisk beneškega arhitekturnega bienala v preteklih letih ‒ tokrat bodo uvedli stroga varnostna pravila. Foto: EPA

Po napovedih bo arhitekturni bienale v Benetkah svoja vrata odprl 22. maja ob strogih ukrepih proti širjenju pandemije covida-19, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Na tradicionalnih lokacijah Giardini, Arsenale in Forte Marghera si bo razstave mogoče ogledati do 21. novembra. Bienale naj bi sicer potekal že lani, a so ga zaradi neugodne epidemiološke slike prestavili.

Politika ni dala odgovorov, ima jih arhitektura
Osrednjo postavitev z naslovom Kako bomo živeli skupaj je kurator Hashim Sarkis sicer zasnoval že v času pred pandemijo. Razstava si po Sarkisovih besedah prizadeva, "da bi ljudi opozorila na globalno podnebno krizo, množično preseljevanje ljudi, politične nestabilnosti po vsem svetu in vse večje rasne, socialne in ekonomske neenakosti".

Zaradi pandemije so ta vprašanja še pomembnejša, pravi kurator in dodaja, da je v trenutnih razmerah tema bienala postala tudi nekoliko ironična, saj se ljudje v tem času drug od drugega izolirajo.

Vprašanje, kako bivati skupaj, je primerno za arhitekte, je prepričan Sarkis. Foto: EPA
Vprašanje, kako bivati skupaj, je primerno za arhitekte, je prepričan Sarkis. Foto: EPA

Vprašanje, kako bivati skupaj, je primerno za arhitekte, je prepričan Sarkis, saj "so zmožni poiskati izvirnejše odgovore od tistih, ki jih je do zdaj ljudem dala politika."

Razmeram so morali prilagoditi tudi izbor del, ki bodo prikazana na bienalu, poroča Ansa. Tako so morali nekaj projektov, ki so predvidevali medsebojne stike ljudi, odpovedati.

Tudi ideje iz Afrike, Latinske Amerike in Azije
Na letošnjem arhitekturnem bienalu v Benetkah bo sodelovalo 112 ustvarjalcev, ki prihajajo iz 46 različnih držav. Tokrat več sodelujočih kot navadno prihaja iz Afrike, Latinske Amerike in Azije, zastopanost moških in žensk je enakovredna.