Banksyjev Metalec rož ali Ljubezen je v zraku. Foto: EPA
Banksyjev Metalec rož ali Ljubezen je v zraku. Foto: EPA

Mož, čigar razstava je bila marca 2005 na ogled v newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti, naj bi se na podlagi izseka iz oddaje All Things Considered televizijske postaje NPR (National Public Radio) izkazal za slavnega angleškega uličnega umetnika.

V posnetku, ki je v okviru podkasta dostopen na BBC Radio 4, voditelj umetnika, ki trdi, da je Banksy, med drugim vpraša: "Predvidevamo, da ste tisti, za katerega se izdajate, toda kako smo lahko prepričani?" Na to mu on odgovori: "Oh, za to nimate nobenega zagotovila."

Skrivnostna identiteta
Kot je poročal The Guardian, se umetnik v triminutnem intervjuju predstavi kot “slikar in dekorator” ter pojasni svoj priljubljeni pristop lepljenja umetniških del na stene institucij, kot je pariški Louvre. Pravi, da bi sicer “dela ostala doma in jih nihče ne bi videl. Če čakate, da se drugi ljudje oprimejo tega, kar počnete, boste čakali večno. Tako pa se lahko znebite povezovalnega člena in delo opravite sami.”

Čeprav se posamezniki že vrsto let (za zdaj) neuspešno trudijo odkriti, kdo stoji za zloglasno ulično umetnostjo, pa je Banksy vse do zdaj svojo pravo identiteto uspešno skrival. Umetnik, čigar dela so dosegla takšno vrednost, da jih ljudje nemalokrat na lastno pest kradejo z javnih prostorov, se s skrivnostno naravo svoje osebnosti rad poigrava. Špekulacij, kdo je Bansky, je na spletu na tone, zgodilo pa se je tudi že, da je kdo nevede kupil izvirno Banksyjevo delo kar od uličnega prodajalca (morda umetnika samega?).

Sorodna novica Za Banksyjevega dečka skoraj 17 milijonov evrov v dobrodelne namene

Vprašanje zakonitosti
Čeprav je Banksyjev pristop pogosto na meji zakonitega, pa to umetnika ni ustavilo na poti do svetovne slave: “Omlete ne moreš narediti [ne da bi razbil nekaj jajc], kajne? Ampak ni v mojem interesu, da me pogosto aretirajo. Vse je v tem, da nadaljuješ, dokler lahko. Torej, ja, o teh stvareh moraš razmišljati. To je tisto: nespametni vandalizem je veliko bolj premišljen, kot si večina ljudi predstavlja,” je povedal v na novo odkritem posnetku.

Od leta 2005 je ime Banksy postalo splošno znano, CNN pa poroča, da je bila marca 2021 njegova slika z naslovom Game Changer prodana za skoraj 17 milijonov evrov. Njegovo delo je trenutno mogoče videti tudi v Galeriji moderne umetnosti v Glasgowu in sicer v okviru razstave Banksy: Cut & Run, prve uradne razstave preteklih štirinajst let.