Banksy je – kot je običajno zanj – avtorstvo dela potrdil z včerajšnjo objavo posnetka poslikave na svojem profilu na Instagramu, tega pa je tokrat pospremil še posnetek uničenja stvaritve. Gradbeniki so ugotovili, da je šlo za Banksyjevo delo, šele po tem, ko so ga uničili ob rušenju zgradbe.

"Sveti gral, ki prihaja iz kesona"
Umetnik je delo, naslovljeno Morning is Broken, ustvaril na z deskami zabitem oknu zapuščene hiše, ki je stala na kmetiji Blacksole v zalivu Herne, je poročal lokalni spletni portal Kent Online. Na poslikavi je bila upodobljena črna silhueta človeka, ki odstira zaveso iz valovitega železa, ob njem pa je prav tako črna silhueta mačke.

Kot so povedali delavci za Kent Online, jim je postalo "slabo", ko so ugotovili, da so dejansko uničili pristno Banksyjevo delo, a jim je nato uspelo izbezati ostanke stvaritve iz ruševin. Lokalni Banksyjev občudovalec Adam Brooks se je po tem, ko je videl novico o uničenju poslikave, podal na njeno lokacijo. Glede prizora, ko so gradbeniki njene ostanke bezali iz ruševin, pa je opisal, kot bi videli "sveti gral, ki prihaja iz kesona".

A po Brooksovem mnenju je Banksy nemara želel, da se ta stvaritev "uniči, saj svoje delo običajno objavi, če želi, da ga ljudje vidijo". Dejal je še, da so mu gradbeniki povedali, da so opazili moškega v črnem, ki je fotografiral lokacijo. "Očitno se je zadrževal tam, čakajoč, da ga porušijo," je še dejal Brooks. Nemara po tem, ko je Banksy videl že toliko svojih del razstavljenih in poblagovljenih, zdaj uživa v vznemirjenju, ki ga povzroči uničenje katerega od del. "Pomislite, za koliko bi ga lahko prodali," so še zapisali pri Kent Onlinu.

Zgolj nasmešek brez zanikanja
Sofia Akin
z lokalne televizije KMTV, ki je prispela na lokacijo danes okoli 9.30 zjutraj, ko so trije delavci nadaljevali podiranje stavbe, je "govorila z njimi in jih vprašala za nadaljnje podrobnosti. Preden sem imela priložnost, se je pojavil moški v dolgem črnem plašču, s klobukom in očali, deloval je skrivnostno. Delavci so dejali: 'To je Banksy, videli smo ga včeraj, bil je tukaj in fotografiral poslikavo'," je povedala za Kent Online.

Po njenih besedah so ji povedali še, da je bil s svojo ekipo že dan prej na lokaciji – pred in po tem, ko je bil del hiše s poslikavo porušen. "Banksyja sem prosila za intervju in odvrnil je, da ne bo šlo. Vsi moški so spraševali, ali je on Banksy, vključno z nekaj sprehajalci psov, ki so šli mimo, on pa se je samo smejal, ni pa zanikal," je sklenila novinarka.