Mornar vojne mornarice, Zagreb, 22. september 1950. Foto: Vlastja Simončič
Mornar vojne mornarice, Zagreb, 22. september 1950. Foto: Vlastja Simončič

Vladimir Simončič - Vlastja se je rodil leta 1911 v Gorici, leta 1918 pa je družina pred Italijani pribežala v Ljubljano, pozneje se je preselila v Beograd. Želel se je vpisati na beograjsko umetniško akademijo, a mu ni uspelo, zato se je odločil za vojaško akademijo.

Povojna preusmeritev v fotoreporterstvo
Kot častnik jugoslovanske kraljeve vojske je služboval pri Triglavskem polku v Ljubljani. Leta 1937 je prevzel vodstvo jugoslovanske vojaške obveščevalne službe za mejni področji z Italijo in Avstrijo in se povezal z ilegalno primorsko protifašistično organizacijo TIGR. Od začetne vojaške kariere se je preusmeril v fotoreportersko delo pri povojnih časnikih in revijah, kot so Tovariš, Slovenski poročevalec, Ljudska pravica, Naša žena in Tedenska tribuna.

Rudar pred rudnikom živega srebra, Idrija, 27. februar 1951. Foto: Vlastja Simončič
Rudar pred rudnikom živega srebra, Idrija, 27. februar 1951. Foto: Vlastja Simončič

Pomembna imena javnega življenja in neimenovani posamezniki
Na portretnih fotografijah je ujel pomembne figure iz sfer političnega, gospodarskega in kulturnega življenja, pa tudi neimenovane posameznike. Večina fotografij je bila objavljena v časopisnih fotoreportažah. "Teh se je fotograf lotil najprej peš, nato s službenim kolesom, kasneje pa so mu avtobusne linije približale tudi odmaknjene slovenske kraje," so zapisali v napovedi razstave.

Kriva obtožba o izdaji domovine
Njegova fotoreporterska vnema ni popustila vse do leta 1949, ko so ga v uredništvu Slovenskega poročevalca po krivici z obtožbami o izdaji domovine aretirali pripadniki tajne policije. V uredništvo se je vrnil psihično strt. Obseg njegovih objavljenih fotoreportaž se je sicer postopno zmanjševal, navdušenje nad fotografijo pa ni pojenjalo, še beremo v napovedi.

Pianistka Dubravka Tomšič, Ljubljana, 11. december 1950. Foto: Vlastja Simončič
Pianistka Dubravka Tomšič, Ljubljana, 11. december 1950. Foto: Vlastja Simončič

Starogram ‒ izum Vlastje Simončiča
Iz novinarskega sveta se je umaknil leta 1956 in začel delovati kot fotograf dokumentarist na medicinskem področju. Še naprej je premikal meje v fotografiji, ko je izumil starogram, torej risanje na fotografski papir. Njegovo delo je na polju slovenske vizualne kulture pustilo neizbrisen pečat ter ni ostalo neopaženo. To so potrdile domače, predvsem pa tuje nagrade in priznanja. Kot so še zapisali v galeriji, se Simončič uvršča med vodilne slovenske socrealistične fotografe, kar izraža tudi motivika fotografij na razstavi. Umrl je leta 2000 v Ljubljani.

Razstava V iskanju človeka je na ogled do 21. junija v Galeriji S na Ljubljanskem gradu. Postavitev, ki jo kurira Katarina Jurjavčič, so pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Fotografska razstava Vlastje Simončiča na Ljubljanskem gradu