Astrid Kirchherr je umrla v torek v svojem rodnem Hamburgu, le nekaj dni pred 82. rojstnim dnem, je za Associated Press povedala njena prijateljica in cehovska kolegica Kai-Uwe Franz. Po poročanju nemškega časopisa Die Zeit je umrla zaradi "kratke, resne bolezni".

Astrid Kirchherr (1938-2020). Foto: Wikipedia
Astrid Kirchherr (1938-2020). Foto: Wikipedia

Skupna zgodba mlade fotografinje in na tisti točki še neznane britanske zasedbe se je začela v 60. letih preteklega stoletja, ko je delala kot fotografska asistentka v Hamburgu in bila del tamkajšnje umetniške scene. Njen takratni fant Klaus Voormann je v nočnem klubu Kaiserkeller slišal (takrat še) petglavo zasedbo, ki je prišla iz Liverpoola in si je malo predtem nadela ime The Beatles. Kot se je pozneje spominjala Kirchherrjeva, jo je Voormann naslednje dni prepričeval, naj se mu pridruži in sledilo je obdobje druženja z mladimi glasbeniki. To je bilo obdobje, v katerem so se vsi močno spremenili.

"Želela sem le biti z njimi in jih poznati"
Kot je pozneje povedala biografu beatlov Bobu Spitzu: "Celotno življenje se mi je spremenilo v nekaj minutah. Želela sem le biti z njimi in jih poznati." Že prej je sanjala o fotografiranju "karizmatičnih" moških in v teh mladeničih je našla svoje idealne subjekte, še posebej takratnega basista Stuarta Sutcliffa, sicer nadarjenega slikarja. Par se je hitro zaljubil, čeprav je ona govorila zgolj malo angleško in on zgolj malo nemško.

Beatli zgodnjih 60. letih seveda še niso bili slavni, hkrati pa se je zdelo, da nimajo prav veliko skupnega s Kirchherrjevo in njenimi prijatelji, mladimi eksistencialisti, ki jih je John Lennon imenoval eksiji (ang. exies). Britanska zasedba je nastopala v črnih usnjenih jaknah in hlačah ter z briljantino nazaj počesanimi lasmi. Takrat so jo poleg Sutcliffa na baskitari sestavljali še bobnar Pete Best ter Lennon, Paul McCartney in George Harrison na kitarah. Besta je na bobnih leta 1962 zamenjal Ringo Starr, McCartney pa je presedlal na bas, ko je Sutcliffe zapustil zasedbo in se zaročil s Kirchherrjevo.

Mlada fotografinja je bila deležna naklonjenosti in zaupanja vseh članov zasedbe, njene fotografije pa so ujele skupino, ki si je takrat še želela prejkone divje kot pa kakšne ljubke podobe. Znani so njeni črno-beli portreti: s strehe z Johnom, Paulom in Georgeem v usnjenih oblačilih in kavbojskih škornjih, nato vseh peti s svojimi instrumenti na zapuščenem tovornjaku in Johnov posnetek od blizu, na katerem je v ozadju tudi Sutcliffe. Na avtoportretih pa je ujela svoj značilni videz – visoke ličnice in na kratko postrižene svetle lase.

Čas pred pričeskami in po pričeskah, postriženih na gobico
Astrid Kirchherr je posredno vplivala tudi na preobrazbo videza beatlov. Jakne brez ovratnika, ki so jih nosili v zgodnjih dneh beatlomanije, je pravzaprav navdahnila njena garderoba. Od kod pa kultne, na gobico postrižene pričeske? Voormann, ki ni bil navdušen nad svojimi velikimi uhlji, si je pustil rasti daljše lase, s katerimi je lahko prekril uhlje. Kirchherrjevi je bil njegov novi slog zelo všeč in kmalu je bil na gobico postrižen še Sutcliffe, po nekaj prvotnega upiranja pa tudi člani skupine. Lase so si tako po novem česali naprej in opustili briljantino.

Žal se je ljubezenska zgodba med fotografinjo in Sutcliffom kmalu končala, saj je glasbenik umrl aprila 1962 za posledicami možganske krvavitve pri vsega 21 letih starosti. Kirchherrjeva je bila pozneje dvakrat poročena, med drugim tudi z britanskim bobnarjem Gibsonom Kempom. Oba zakona sta se končala z ločitvijo in dolgo je trdila, da ni nikoli prebolela Sutcliffove smrti.

Fotografinja z "očesom, ki je ujelo dušo"
V desetletjih, ki so sledila, je Astrid Kirchherr med drugim delala kot svobodna fotografinja in notranja oblikovalka, v zadnjih letih je pomagala tudi voditi fotografsko trgovino v Hamburgu. Oba z Voormannom sta si ostala blizu s preostalimi beatli. Voormann je oblikoval naslovnico njihovega albuma Revolver in igral bas v okviru njihovih številnih samostojnih projektov. Njene fotografije beatlov so razstavljene tako rekoč po vsem svetu, med drugim tudi v dvorani slavnih rock’n’rolla v Clevelandu. V filmu Backbeat iz leta 1994, pri katerem je sodelovala kot svetovalka, jo upodablja Sheryl Lee, Sutcliffa pa Stephen Dorff.

Novico o njeni smrti je prvi sporočil Mark Lewisohn, strokovnjak za zgodovino beatlov. V petek je na svojem profilu na Twitterju zapisal, da je bil njen prispevek k skupini "neizmerljiv" in da je bila "inteligentna, navdihujoča, inovativna, drzna, umetniška, skrbna, zavedna, lepa, pametna, ljubeča in poživljajoča". Ringo Starr je tvitnil: "Bog blagoslovi Astrid, čudovito človeško bitje." Vdova Georgea Harrisona, Olivia Harrison, pa je zapisala, da je bila fotografinja "tako pozorna in prijazna ter nadarjena, z očesom, ki je ujelo dušo".