Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Foto: Mestna galerija Nova Gorica

"Sodobna družba se še v 21. stoletju sooča z različnimi stereotipi, kot so LGBT-aktivizem, avtizem, migrantski valovi, fetišizem, zasvojenosti, teorije zarote in manična psihofizična stanja. Še danes nismo naredili razumskega koraka proti bolj odprti družbi, ki bi stereotipe zamenjala z znanstvenimi dokazi; v resnici smo v obdobju pandemije več kot očitno zabredli v siva močvirja intelektualnega kvazi-prestiža socialnih omrežij, s pomočjo katerih so moderni spletni geniji pograbili priložnost za predstavitev lastnih homeopatskih in new-agevskih idej," piše v vabilu na odprtje razstave.

Izbor umetnikov so tokrat zaupali likovni kritičarki Nini Jeza. Kot so zapisali v galeriji. Na ogled so predvsem vizualna umetniška dela, ki gledalce popeljejo skozi svet pošastnih prikazni, demonov ter občutka strašljive nočne more, ki nas dandanes spremlja celo v resničnem življenju.

Na razstavi so z deli zastopani Mirsad Begić, Goran Bertok, Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Matej Čepin, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Milan Golob, Natalija Šeruga Golob, Zdenko Huzjan, Marko Jakše, Janez Kardelj in Mateja Kavčič.

Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Na odprtju so predstavili še performans Karin Vrbek in Betine Habjanič z naslovom Lullaby/Uspavanka, 13. aprila pa pripravljajo javno vodstvo po razstavi in predstavitev zbornika, ki je izšel ob razstavi Pošasti so ljudje.

Razstava v Mestni galeriji Nova Gorica je na ogled do 22. aprila.

Pošasti so ljudje