Foto: Obalne galerije Piran
Foto: Obalne galerije Piran

Boris Beja se uvršča med vidne predstavnike mlade generacije slovenskih vizualnih umetnikov. Podobno kot pri predhodnih projektih tudi tokrat izhaja iz osebne izkušnje.

Umetnik s svojo estetizirano in obenem neposredno likovno govorico kritično razgalja spremenljive podobe sodobne družbe. Pri tem ga ne omejuje izbira medija, posega po tistem, ki se mu za izvedbo projekta zdi najustreznejši. Zelo pogosto je to prostorska postavitev, instalacija, kot zdaj že preverjena umetniška praksa, ki združuje v sebi koncept in kontekst ter odpira možnosti uporabe vsakovrstnih sredstev, tako umetniških kot neumetniških, je o avtorju zapisala Majda Božeglav Japelj.

Jadraj z menoj / Soli z menoj
Krovni naslov razstave Sail with me (Jadraj z menoj) se neposredno dotika motornega čolna, ready made objekta, obkroženega z lesenimi paravani. Manjše lesene konstrukcije z visečimi papirnatimi izveski pa sestavljajo celoto Salt with me (Soli z menoj). V obeh primerih je sporočilo neposredno in vabi na intenzivne doživljajske pobege s slanim priokusom.

Geometrijsko čisti leseni skeleti gradijo okoli čolna talni labirint za gibanje in prehajanje. Njihova krhka vsebina s prosojnimi zeleno-modrimi membranami spominja na abstraktne podobe podvodnega sveta. Ta občutek dodatno krepijo pritajeni zvoki iz morskih globin, ki jih je ustvarila Robertina Šebjanič.

Foto: Obalne galerije Piran
Foto: Obalne galerije Piran

Beja spretno lovi meje med abstraktno formo in naracijo. S tokratnim projektom mu je uspelo oživiti zgodovinski spomin veličastne zgradbe, s katero je zastavil sugestiven dialog, ki se zdi na trenutke igriv, morda preroški in boleč, a vedno refleksiven, so zapisali v Obalnih galerijah Piran.

Sorodna novica Avtoportret: 56 sekund z Borisom Bejo

Prek naravoslovja k umetnosti
Boris Anton Beja (1986) je po diplomi na ljubljanski Naravoslovno-tehnični fakulteti nadaljeval študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2013 diplomiral na oddelku za kiparstvo. V zadnjih letih je pripravil več samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel nekaj nagrad in nominacij, med katerimi izstopata slovenska študentska Prešernova nagrada (2012) in Nagrada Doris-Wuppermann-Stiftung.

Razstava Sail with me (Jadraj z menoj) je v portoroški galeriji Monfort na ogled do 23. maja.