14. festival Hokus Pokus bo raziskoval možgane, vendar ne le kot organ, ki skrbi za mnoštvo procesov v našem telesu. Foto: Pionirski dom
14. festival Hokus Pokus bo raziskoval možgane, vendar ne le kot organ, ki skrbi za mnoštvo procesov v našem telesu. Foto: Pionirski dom

Hokus Pokus se letos odvija že štirinajstič, tokrat zaradi epidemioloških razmer seveda prek spleta. Pripravljajo ga v Pionirskem domu. Začenja se danes in bo potekal do nedelje.

Festival znanosti je v svojih začetkih želel predvsem popularizirati znanost, pravijo organizatorji. Zato je program temeljil na naravoslovnih delavnicah različnih znanstvenih ustanov, fakultet, inštitutov, zavodov in društev.

"Poleg znanstvenikov so se predstavili tudi naravoslovni krožki OŠ iz cele Slovenije. Festival je vsako leto označila nosilna tema, nanjo pa so bile vezane vsebinske delavnice," še razlaga Vesna Tripković.

Pomemben generator razvoja družbe
Viktorija Potočnik
, direktorica Pionirskega doma, opisuje, da je od leta 2017 festival začel širiti svoje vsebine na povezovanje znanosti in umetnosti. To pa zato, ker je "množično ustvarjanje umetnikov na znanstvenih in tehnoloških področjih pomemben generator razvoja družbe".

Sorodna novica Avtoportret: 56 sekund z Borisom Bejo

14. festival Hokus Pokus bo raziskoval možgane, vendar ne le kot organ, ki skrbi za mnoštvo procesov v našem telesu. Prek različnih delavnic, pogovorov in izzivov bodo iskali odgovor na vprašanje: Kje se skriva ustvarjalnost v možganih?

Potekale bodo znanstveno-umetniške delavnice, ki jih bodo vodili Nina Koželj, Boris Beja in Mojca Čampa. “Na festivalu pozornost posvečamo tudi medgeneracijskemu sodelovanju umetnikov in znanstvenikov ter učencev Pionirskega doma. Pred delavnicami bodo otroci pripravili kratke informativne pogovore z znanimi znanstveniki in umetniki,” pove direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik.

Boštjan Gorenc - Pižama. Foto: Jani Ugrin
Boštjan Gorenc - Pižama. Foto: Jani Ugrin

Izobraževanje učiteljev bo ponudilo vpogled v to, kako znanost približati pedagogom, kar pripravlja Zarja Muršič, kako znanost implementirati v umetnost, bo pojasnila Nina Koželj, in kako prakse znanosti in umetnosti uporabiti v pedagoški praksi, bosta osvetlila Damijan Štefanc in Katja Jeznik.

Znanstveno-kuharski recepti skozi ilustracije
V soboto pripravljajo Znanstveni kviz z Boštjanom Gorencem - Pižamo, "ki bo pokazal, kdo v družini je znanstvenik in kdo umetnik". Na razstavi ulične galerije na Vegovi ulici pa bodo tri ilustratorke, Meta Wraber, Eva Mlinar in Ana Maraš, predstavile tri znanstveno-kuharske recepte, ki jih je spisala Vesna Tripković.