Magdalena Gruevska, POZITIV-NEGATIV/Projekt: Jože Plečnik, Praški grad, Vrt na Bastiji, 1927–32, okroglo stopnišče. Foto: Matevž Paternoster
Magdalena Gruevska, POZITIV-NEGATIV/Projekt: Jože Plečnik, Praški grad, Vrt na Bastiji, 1927–32, okroglo stopnišče. Foto: Matevž Paternoster

Do 10. maja si lahko ogledate serijo fotografij, aksonometričnih risb in abstraktnih modelov iz lesa, epoksidne smole in mavca.

Kot so zapisali na spletni strani Muzeja in galerij mesta Ljubljana, so na razstavi praelementi predstavljeni kot samostojni artefakti v "kabinetu čudes", osvobojeni teže arhitekturnega projekta, ter ujeti skozi fotografski objektiv Matevža Paternostra.

Študentski arhitekturni projekt je bil izveden v študijskem letu 2017/18 na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani pod mentorstvom profesorja Jurija Sadarja. V razstavljenih objektih, t. i. praelementih, so strnili ideje izbranih Plečnikovih arhitektur. S praelementi so študenti ustvarili bogat arhitekturni besednjak, s pomočjo katerega so snovali nove seminarske projekte različnih meril.

Prostorski križ, izpeljan iz kapele Adama in Eve na ljubljanskih Žalah, je s pomnožitvami tako postal nov oblikovni in konstrukcijski princip za načrtovanje sodobnega študentskega naselja, rekompozicija "krožne poti" klančine zvonika cerkve sv. Srca Jezusovega v Pragi je kot osrednja os skozi objekt povezala vse ateljejske prostore nove Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, lahkotnost "baldahina" Bikovskega stopnišča na Praškem gradu se je v kosu pohištva reinterpretirala kot zložljiva španska stena ... Ti arhetipski predmeti ustvarjajo bogat, univerzalen in jasno razpoznaven arhitekturni vokabular, ki naprej spodbuja zasnovo novih seminarskih projektov, piše v sporočilu za javnost.

"Na tak način – torej sami zase, drug ob drugem – so kot dragoceni študentski izdelki izpostavljeni na policah v našem seminarju na fakulteti, kjer jih dnevno opazujemo, se o njih pogovarjamo, jih prestavljamo in sestavljamo v raznolike kompozicije. Interpretacije in asociacije ob njihovem opazovanju so tokrat prepuščene vam," je o razstavi dejal mentor študentov Sadar.

Razstavo si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali v soboto, na Prešernov dan. Vodstvo po razstavi so organizirano v sredo, 19. februarja, in v soboto, 21. marca. Ogled bosta vodila Lovrenc Kolenc in fotograf Paternoster. V četrtek, 23. aprila, bo potekala okrogla miza z arhitekti Alešem Vodopivcem, Petrom Šenkom, Milošem Koscem, Sadarjem in Paternostrom, moderirala jo bo arhitektka Ana Kreč.