Bojana Pejić. Foto: Sveta Janać
Bojana Pejić. Foto: Sveta Janać

Dobitnice štipendij Igorja Zabela pa so Oksana Briukhovetska, Alina Serban in Antonina Stebur.

Slavnostna podelitev priznanj bo 18. novembra v Cukrarni. Mednarodna žirija je Bojano Pejić nagradila za njeno vseživljenjsko raziskovanje konstitutivnih elementov vzhodnoevropske umetnosti in kulture.

Avtoričina besedila in zlasti njene kompleksne mednarodne razstave, kot sta After the Wall: Art and Culture in Post-Communist Europe (1999–2001) in Gender Check: Femininity and Masculinity in the Art of Eastern Europe (2009–2010), so odmevale po vsem svetu, saj ključno prispevajo k razumevanju umetnosti v času državnega socializma, ob tem pa tudi kritično analizirajo postsocialistično kulturo po letu 1989, je zapisala žirija v utemeljitvi.

Razumevanje vzhodne Evrope, kot ga razvija Bojana Pejić, presega ideološke podobe zatiranega in nerazvitega Vzhoda. S svojim dosledno feminističnim branjem umetnosti vzhodne Evrope presega poenostavljene naracije o značilnostih, kakršne sta izoblikovala državni socializem in zgodovina regije po letu 1989, prav tako ne gre nikdar za goli prenos obstoječih teoretskih ter metodoloških modelov, je zapisala žirija, ki so jo sestavljali filozofinja in kuratorka Kunstmuseuma v Berlinu Marta Dziewanska, umetnik Ahmet Ögüt, ki ustvarja v Berlinu in Amsterdamu, ter Tomaš Pospiszyl, umetnostni zgodovinar in kurator iz Prage.

Alina Șerban. Foto: Dan Vezentan/New Folder Studio
Alina Șerban. Foto: Dan Vezentan/New Folder Studio

"Nikoli zaključen kritični proces"
"Bojana Pejić nas s svojim delom vabi v nikoli zaključen kritični proces,"
je še poudarila žirija in dodala, da je v Beogradu rojena Bojana Pejić, ki živi v Berlinu, "premišljevalka z odločnimi stališči, vešča tudi združevanja mnogih raziskovalk in raziskovalcev v skupnost različnih glasov".

Oksana Briukhovetska. Foto: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo
Oksana Briukhovetska. Foto: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo

Nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo podeljujejo za izjemne dosežke kustosom, umetnostnim zgodovinarjem, teoretikom, piscem in kritikom, katerih delo podpira, razvija ali raziskuje področje vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Prejemnike glavne nagrade in treh delovnih štipendij izbere tričlanska mednarodna žirija na osnovi predlogov desetih nominatorjev, so zapisali v Društvu Igorja Zabela za kulturo in teorijo.

Antonina Stebur. Foto: Eugenia Babskaya
Antonina Stebur. Foto: Eugenia Babskaya

Nagrada je pobuda ERSTE sklada z Dunaja, ki jo od leta 2008 bienalno podeljuje z Društvom Igorja Zabela za kulturo in teorijo. Nagradni sklad, ki znaša 76.000 evrov, uvršča nagrado med najprestižnejša priznanja za kulturne dejavnosti v regiji.

Leta 2020 jo je prejela Zdenka Badovinac.