"Na nezavedni ravni bi rekli, da se s klovnovim likom približamo našim najglobljim strahovom." Foto: Galerija ExArte

"Ni namreč že vsak, ki obleče klovnovsko masko, tudi že klovn. Je pa vsak klovn zagotovo onkraj običajne domačnosti. In tudi zato, morda pa prav zato, ostaja skrivnosten in pogosto nedostopen," še piše ob razstavi, ki je od 6. februarja na ogled v ljubljanski galeriji ExArte.

Razblinjanje

Kar postane temeljni izziv projekta Klovnomanija, je to, ali lahko umetnost pri tem razblinjanju mita klovnofobije ponudi inventivne vizualne vsebine. Umetnik Čepin na podlagi intenzivne raziskave prevprašuje diskurz neke fobije, ki na eni strani zadeva umetnika samega, fasciniranega s filmskimi grozljivkami, katerih redni gost je tudi tak ali drugačen klovn, na drugi pa prav vsakega gledalca posebej.

Kustosinja razstave je Nina Jeza. Foto: Galerija ExArte
Kustosinja razstave je Nina Jeza. Foto: Galerija ExArte

"Na nezavedni ravni bi rekli, da se s klovnovim likom približamo našim najglobljim strahovom, saj tako rekoč v enem liku holistično ponotranjimo celostni spekter negativnih čustev, ki smo jih v societas prinesli iz zgodnjega otroštva, ko je klovn nosil ne le avtohtono nelagodje, temveč hkrati še avtoriteto," so med drugim še zapisali ob razstavi, katere kustosinja je Nina Jeza.

Matej Čepin, rojen l. 1977 v Celju, se je doslej predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Za svoje ustvarjalno delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim drugo nagrado na 4. bienalu slik malega formata v Ljutomeru leta 2006 in leta 2009 veliko nagrado na slikarski prireditvi Ex-tempore v Piranu. Leta 2013 je prejel grand prix mednarodnega slikarskega Ex-tempora v Piranu.

Razstavo si je mogoče ogledati tudi skozi izložbena okna. Foto: Galerija ExArte
Razstavo si je mogoče ogledati tudi skozi izložbena okna. Foto: Galerija ExArte

Razstava je na ogled do 28. februarja.