"Posamična slikarska dela so sestavljanka abstrakcije in izmuzljivih podob, ki tvorijo prijeten vizualni nered." Foto: Mario Zupanov

Postavitev je trenutno na ogled v galeriji Ravnikar Gallery Space v Ljubljani. Postavitev Avgust je bila zasnovana prav za premierno predstavitev, saj se umetnica prvič predstavlja s samostojno razstavo.

Skoznjo nadaljuje umetniško prakso, ki vključuje – ponekod načrtno, ponekod intuitivno – nizanje vtisov, utrinkov in občutkov iz vsakdanjega življenja, piše ob postavitvi, katere kustosinja je Piera Ravnikar.

Skrbno premišljen poskus dokumentacije spominov. Foto: Mario Zupanov
Skrbno premišljen poskus dokumentacije spominov. Foto: Mario Zupanov

Podobe med drugim prežemajo utrujajoča vročina, solna zrna na koži, raskav občutek suhe trave in kamenja pod nogami, zadušljivost cigaretnega dima v težki sopari, vonj razbeljenega betona in otožnost poletja. "Brez dobre mere samoironije bi slikarska dela lahko zgolj zrcalila klišejske podobe burne ljubezenske zgodbe, a so zahvaljujoč domiselni uravnoteženosti duhovite sentimentalnosti meditativen, dražljiv, predvsem pa bežen in bledeč vpogled v intimo med dvema osebama," je ob razstavi zapisala Eva Simonič.

Intimno, introspektivno
Slikarska platna učinkujejo kot umetničin slikovni dnevnik. Kot vsak dnevnik je tudi ta intimen in introspektiven, poudarja Eva Simonič, hkrati pa je v njem mogoče razbrati jasno sledljivo rdečo nit, to je spomin na "razburljivo in vznemirljivo, ganljivo in naposled melanholično minulo poletje".

Tako se umetnica po drugi strani loteva tudi svežih, bolj izpiljenih in premišljenih potez, ki se na videz zdijo v nasprotju z zanjo sicer značilnim spontanim in igrivim likovnim izrazom. Prispodoba umetniških del kot slikovnega dnevnika neizbežno razkriva, da gre za skrbno premišljen poskus dokumentacije spominov, poskus zabeleženja različnih fragmentov, drobcev dogodkov in občutenj iz te enkratne epizode poletne idile.

Duhovit in ponekod provokativen likovni jezik
Glavno vodilo v procesu ustvarjanja umetniških del kljub sanjavi osebnoizpovedni noti po pisanju Eve Simonič ostaja želja po zabavi, ki prežema umetničin duhovit in ponekod provokativen likovni jezik, osvobojen pritiska družbenega komentarja. Kljub individualnim prepoznavnim figuralnim elementom njen t. i. slikovni dnevnik beremo brez legende. "Posamična slikarska dela so sestavljanka abstrakcije in izmuzljivih podob, ki tvorijo prijeten vizualni nered, zaznamujejo pa jih nežne in tople barvne sheme."

Kljub individualnim prepoznavnim figuralnim elementom njen t. i. slikovni dnevnik beremo brez legende. Foto: Mario Zupanov
Kljub individualnim prepoznavnim figuralnim elementom njen t. i. slikovni dnevnik beremo brez legende. Foto: Mario Zupanov

Ivana Bajec (1990) deluje na poljih risbe, grafične umetnosti in slikarstva. Diplomirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je končala tudi podiplomski študij slikarstva. Sodelovala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Romuniji in Nemčiji.

Razstava bo na ogled do 10. februarja.