Delo Tine Konec iz serije Orisi 2020–2021, tehnika črni tuš na papirju. Foto: UGM
Delo Tine Konec iz serije Orisi 2020–2021, tehnika črni tuš na papirju. Foto: UGM

Navdih delom Tine Konec je narava, natančneje drevesa oziroma iglavci. Na papir ali prosojni papir polaga poteze s svinčnikom ali črnim tušem – počasi, v dolgem meditativnem procesu, drugo ob drugo.

"Umetnica z izjemno preprostimi likovnimi sredstvi ustvarja nadvse kompleksna dela, ki jih odlikujeta tako senzibilnost kot tudi izredna prezenca. Čeprav se navdihuje pri najstarejšem mogočem viru – naravi, so njene risbe popolnoma sodobne. Narave ne posnema dobesedno, temveč svoje 'krošnje' sproščeno in intuitivno zgošča in razpušča v fino občutenem ritmu," je zapisala kustosinja Andreja Borin.

Risbe in video Tine Konec na aktualni razstavi z naslovom Evergreen so nastajale v času zaprtja in izolacije zaradi epidemije, ko je umetnica živela in ustvarjala doma v Oplotnici.

Javnega odprtja razstave zaradi aktualnih ukrepov ne bodo izvedli. Namesto tega vabijo obiskovalce k individualnemu obisku. Razstava bo na ogled od do 12. februarja.

Tina Konec tudi prejemnica študentske Prešernove nagrade

Tina Konec je bila rojena leta 1992 v Mariboru. Leta 2015 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani pri profesorju Zmagu Lenardiču. Na isti ustanovi je leta 2019 zaključila podiplomski študij slikarstva pod mentorstvom Tuga Šušnika in Nadje Zgonik, trenutno pa je tam vpisana na doktorski študij humanistike in družboslovja.

Za delo Kristalizacija v tehniki tuša na papirju je na 53. mednarodnem slikarskem Ex-temporu v Piranu prejela najvišjo nagrado grand prix (2018), veliko nagrado pa je prejela tudi na Ex-temporu v Grožnjanu (2018 in 2021). Je tudi prejemnica študentske Prešernove nagrade (2019). Živi in ustvarja v Ljubljani in Oplotnici.