Jakob Kudsk Steensen, Re-animirano, 2018–19, VR in video instalacija. Foto: KID KIBLA/Damjan Švarc
Jakob Kudsk Steensen, Re-animirano, 2018–19, VR in video instalacija. Foto: KID KIBLA/Damjan Švarc

Kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Živa Kleindienst, Tadej Vindiš, Peter Tomaž Dobrila in Aleksandra Kostič, v središče letošnje edicije festivala Kiblix postavlja vprašanje, kateri in kakšni so virtualni svetovi danes.

Sorodna novica Kiblix: "Vprašanje virtualnosti danes ni več, kako uspešne so tehnologije v posnemanju resničnosti"

Kot sporočajo iz mreže centrov RUK, katere del je tudi mariborska Kibla, razstava prinaša kritični pregled sodobnih virtualnih prostorov skozi serijo inovativnih umetniško-raziskovalnih projektov na področju najnovejših tehnologij virtualne, obogatene in mešane resničnosti.

Danes zvečer bodo v Kibla Portalu na ogled virtualna resničnost in video instalacija Re-animirano Jakoba Kudska Steensena, virtualni svet za VRChat in instalacija MetaVrt Sfera4: Klub Tanje Vujinović ter participatorni projekt v obogateni resničnosti Skiljelinjer (Linije razmejitve) umetniško-oblikovalskega studia Untold Garden in Sebastiana Dahlqvista.

Na razstavi so še kratki animirani film Kako izginiti kolektiva Total Refusal, video performans Privzeta nastavitev Daniela Hanzlika, intermedijska postavitev Tretja krajina Nike Erjavec, generativna avdio-vizualna slika Avtoportret Tadeja Droljca, prostorska instalacija Svet je bil zame skrivnost, ki sem jo želel spoznati Emirja Šehanovića ter spletni performans Nokturno v črni in zlati tandema ATOM-r v sodelovanju z umetnikom Abrahamom Avnisanom.

Sorodna novica Kiblix kritično vrednoti presečišča in ločnice med virtualnim in fizičnim

V poletnih mesecih bodo razstavo dopolnjevali s posameznimi projekti umetnikov in umetnic, ki delujejo na področju tehnologij razširjene resničnosti. Razstavo bodo v celoti zaokrožili z drugim sklopom projektov, ki jih bodo po napovedih predstavili v začetku septembra.

Festival Kiblix, ki je v hibridni obliki v teku od novembra lani, se usmerja v raziskovanje in kritiko sodobnih tehnoloških medijev ter njihovo uporabo v sodobni umetnosti, kulturi in izobraževanju in je del mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije (RUK). V tem interdisciplinarnem trikotniku partnerji Delavski dom Trbovlje, PiNA in Kibla na osi Trbovlje-Koper-Maribor razvijajo inovativne produkte in storitve za humano tehnologijo prihodnosti.