Muzej Maxxi je trenutno zaradi epidemije zaprt. Veličastno zgradbo je zasnovala zdaj že pokojna zvezdniška arhitektka Zaha Hadid. Foto: EPA
Muzej Maxxi je trenutno zaradi epidemije zaprt. Veličastno zgradbo je zasnovala zdaj že pokojna zvezdniška arhitektka Zaha Hadid. Foto: EPA

V skupni izjavi za javnost so opozorili, da razstavo Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije organizira in v celoti financira Nacionalni muzej sodobne umetnosti 21. stoletja MAXXI v Rimu kot eden najpomembnejših svetovnih muzejev sodobne umetnosti, k njenemu oblikovanju pa so povabili slovensko strokovnjakinjo, mednarodno priznano, nagrajeno in uveljavljeno kustosinjo sodobne umetnosti Zdenko Badovinac.

Sorodna novica Veleposlanik in ministrstvi nasprotujejo rimski razstavi umetnikov iz nekdanje Jugoslavije

"To je prvi primer, ko kustosinja iz Slovenije kurira tako veliko razstavo v centralni in najpomembnejši instituciji ene od zahodnoevropskih držav. Povabilo prestižne institucije slovenski kustosinji in sodelovanje 14 slovenskih umetnic in umetnikov na razstavi v muzeju MAXXI bi moralo za Republiko Slovenijo predstavljati izjemno diplomatsko priložnost," so prepričani umetniki.

Slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj je v depeši, ki jo je prejšnji teden javnosti razkril tednik Mladina, razstavi nasprotoval predvsem zato, ker je projekt povezan s tematiko nekdanje Jugoslavije in ker ne predstavlja dosežkov slovenske umetnosti. Kot so poudarili umetniki, na razstavi sodeluje 14 umetnic in umetnikov iz Slovenije z deli, nastalimi po osamosvojitvi Slovenije. Poudarili so tudi, da sta "naša pretekla in sedanja umetnost neločljivo povezani z bivšim skupnim kulturnim prostorom".

Po mnenju umetnikov "takšno ravnanje pomeni odrekanje podpore projektu, ki Slovenijo promovira kot prostor, sposoben enakovredne komunikacije z najbolj prestižnimi prostori sodobne umetnosti. Kot že pogosto v preteklosti tudi tokrat kulturna politika privilegira nadzor notranjega in političnega vrednotenja umetnosti, s tem pa zamuja ter izključuje možnosti, ki jih umetnost odpira internacionalno."

"Povsem jasno je, da je državni interes usmerjen v notranjo politiko in s tem povezano hierarhijo v lokalnem dojemanju umetnosti. Pri utemeljevanju slednjega je v uporabi celo nacionalistični diskurz, nevreden veleposlanikove misije."

V Moderni galeriji o nasprotovanju veleposlanika razstavi niso bili obveščeni. Zdenka Badovinac je dejala za Mladino, da jo je presenetilo, da se veleposlanik ni pozanimal, kaj ta razstava je in kdo je njen producent. Veleposlanikova depeša po njenem mnenju tudi
V Moderni galeriji o nasprotovanju veleposlanika razstavi niso bili obveščeni. Zdenka Badovinac je dejala za Mladino, da jo je presenetilo, da se veleposlanik ni pozanimal, kaj ta razstava je in kdo je njen producent. Veleposlanikova depeša po njenem mnenju tudi "kaže neobveščenost o dejstvih in sodi o razstavi na podlagi nacionalnega kriterija, kar je v sodobnem svetu nedopustno". Foto: Nadina Štefančič / MMC RTVSLO

Ogroženo gostovanje razstave v Ljubljani?
Umetnike skrbi, da depeša v resnici predstavlja samo uvod v odpoved gostovanja te razstave v Sloveniji. Ministrstvi za kulturo in za zunanje zadeve po njihovih besedah s svojim stališči postavljata pod vprašaj prenos razstave iz muzeja MAXXI v Rimu v Moderno galerijo v Ljubljani, kjer je razstava načrtovana za konec letošnjega leta. S tem bi občinstvu v Sloveniji onemogočili ogled, Moderni galeriji, osrednji nacionalni instituciji za moderno in sodobno umetnost, pa poglabljanje pomembnih mednarodnih povezav, so še zapisali v izjavi.

Izjavo so podpisali Nika Autor, Maja Smrekar, Jasmina Cibic, Đorđe Balmazović, Žiga Kariž, Janez Janša, Janez Janša, Ištvan Išt Huzjan, Marjetica Potrč, Andrej Škufca, Marko Pogačnik, Marko Peljhan, Anja Medved, Jože Barši, člani skupine Irwin Dušan Mandić, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik ter Matej Stupica in Lenka Đorojević.

Kunstelj je v depeši problematiziral razstavo v luči 30-letnice Slovenije, na ministrstvih za kulturo in zunanje zadeve pa so se strinjali, da razstava ne more biti del praznovanja obletnice ali programa slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. V Moderni galeriji so pojasnili, da o nasprotovanju veleposlanika razstavi niso bili obveščeni.

Levica za odpoklic Kunstlja
Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je danes vlado pozval, naj odpokliče veleposlanika, ker da skuša skupaj z ministrstvoma za kulturo in zunanje zadeve preprečiti sodelovanje Zdenke Badovinac in Moderne galerije pri razstavi z rimskim muzejem Maxxi. V stranki namreč menijo, da je skušal veleposlanik s svojim početjem "onemogočati avtonomijo, delo in mednarodno sodelovanje" Badovinčevi, ki je ugledna in mednarodni priznana strokovnjakinja.

V Levici so Kunstljevo dejanje označili za precedens brez primere. "Vmešavanje politike v strokovno kulturno-umetniško sfero tujih umetnostnih institucij, posameznikov in državljanov je kratenje človekove svobode in temeljnih človekovih pravic," so poudarili in dodali, da gre za "napad na temeljne vrednote kulture, civilizacije in demokracije".

Oškodovanje ugleda slovenske diplomacije in tudi celotne države
Nadalje so izrazili mnenje, da je veleposlanik s tem povzročil škodo ugledu slovenske diplomacije in tudi celotne države.

Veleposlanik in ministrstvi ne podpirajo razstave v Maxxiju

"Kot veleposlanik bi moral skrbeti za kulturno diplomacijo, kar sodelovanje slovenske kustosinje in umetnikov iz Slovenije na razstavi v nacionalnem italijanskem muzeju nedvomno je. A namesto da bi podprl to enkratno priložnost, za katero veleposlaništvo ni porabilo niti evra, jo s svojim delovanjem še označuje za protislovensko," so v Levici zapisali v pobudi za njegovo odstavitev.

Kunstelj je sicer prejšnji teden, ko je njegova depeša prišla v javnost, zavračal očitke na svoj račun in zatrdil, da "če ne promovirajo razstave, ne pomeni, da je ne podpirajo". Za Televizijo Slovenija je zatrdil, da bi "zelo težko v Italiji, v kateri se dnevno borimo tudi za vidnost slovenske manjšine, slovenskega jezika in slovenske identitete, tak dogodek obeleževali s podporo taki razstavi".