Razstava z naslovom Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, ki jo v galeriji na Loškem gradu odpirajo drevi ob 18. uri, bo na ogled do 7. maja 2023.

Ive Šubic, ilustracija knjige V džunglah ob ravniku, 1965. Foto: Loški muzej Škofja Loka/Hrani UGM
Ive Šubic, ilustracija knjige V džunglah ob ravniku, 1965. Foto: Loški muzej Škofja Loka/Hrani UGM

Prva retrospektiva knjižnih ilustracij in skic
Gre za prvo retrospektivo Šubičevih knjižnih ilustracij in skic. Postavitev pod kuratorstvom Petre Čeh prinaša umetnikov ilustratorski opus, ki je ob slikarskem in grafičnem najobsežnejši, a je bil do zdaj pretežno neraziskan. V 96 knjigah, večinoma namenjenih otrokom in mladini, ki so izšle med letoma 1945 in 1989, je več kot 1500 njegovih ilustracij.

Ob tem je ustvaril tudi izjemno veliko ilustracij za različne učbenike in revije, kot so Ciciban, Borec, Kurirček, Pionirski list in Pil, ter za druge književne zvrsti, so zapisali v Loškem muzeju.

Tudi vpogled v razvoj ilustratorskega sloga
V prvem delu razstave z izborom ilustracij iz 70 literarnih del je kronološko predstavljen razvoj Šubičevega ilustratorskega sloga. Z osnutki in načrti je v posebnem poglavju prikazano nastajanje ilustracij vse od zamisli do knjige, kar ponuja uvid v postopke in proces umetnikovega dela. Ta del razstave osvetljuje tudi razvoj povojnega založništva in tiskarstva na Slovenskem.

Večina izvirnikov ilustracij, kot tudi številne skice in risbe, je ohranjenih. A nekateri (predvsem najstarejši) izvirniki so izgubljeni ali celo uničeni in jih zato na razstavi nadomeščajo knjige ali reprodukcije.

Šubičev angažiran prispevek k skupnosti
V drugem delu razstave je Šubic prvikrat predstavljen kot kulturni delavec. Predstavljeno je njegovo angažirano družbeno delovanje, ki je pustilo velik pečat tako na umetniški sceni kot v širšem lokalnem okolju. Na razstavi so izpostavljene njegove manj znane javne dejavnosti, društveno dejavnost, spomeniki, nagrade in drugo.

Ive Šubic, Kurirček, 1965/66. Foto: Loški muzej Škofja Loka/Hrani UGM
Ive Šubic, Kurirček, 1965/66. Foto: Loški muzej Škofja Loka/Hrani UGM

Letošnji jubilej zaokroža tudi spremljevalna razstava Iz muzejskih depojev: Ive Šubic, na kateri so na ogled njegove znane slike, grafike in risbe, ki jih hrani Loški muzej. Izbor Šubičevih del so v muzeju prikazali že aprila, ko je minilo natanko 100 let od njegovega rojstva.

Ive Šubic, ilustracija iz knjige Mladost med knjigami, 1964-65. Foto: Loški muzej Škofja Loka/Hrani UGM
Ive Šubic, ilustracija iz knjige Mladost med knjigami, 1964-65. Foto: Loški muzej Škofja Loka/Hrani UGM

Vračanje v rodno Poljansko dolino
Ive Šubic se je rodil 23. aprila 1922 v Hotovlji pri Poljanah nad Škofjo Loko. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1948, leta 1950 pa je zaključil še specialko. Slikal je v olju in temperi, ukvarjal se je tudi z grafiko, knjižno ilustracijo, portretnim in zidnim slikarstvom. Motive je iskal v rodni Poljanski dolini, kamor se je vračal vse svoje življenje. Najbolj znan je po številnih partizanskih motivih, njegovo najpomembnejše delo s partizansko motiviko pa je mozaik dražgoške bitke na spomeniku v Dražgošah. Umrl je 29. decembra 1989 v Škofji Loki.

Ive Šubic (1922–1989). Foto: Loški muzej Škofja Loka
Ive Šubic (1922–1989). Foto: Loški muzej Škofja Loka

Decembrski simpozij Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens
Razstava je del sodelovanja s Koroško galerijo likovnih umetnosti Slovenj Gradec (KGLU) in Muzeji radovljiške občine. Maja prihodnje leto bo v sodelovanju s kustosom Markom Košanom v prilagojeni obliki postavljena v KGLU-ju in nato novembra tudi v Šivčevi hiši v Radovljici.

V Loškem muzeju napovedujejo še decembrski simpozij Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens, s katerim želijo z več vidikov osvetliti pomen njegovega umetniškega in kulturnega delovanja, ki ga bo predstavilo več strokovnjakov. Njihovi prispevki bodo objavljeni v zborniku, ki bo izšel ob simpoziju.